خواص پسته

خواص پسته ؛ گل سرسبد آجیل

خواص پسته یکی از مهمترین جنبه های محبوبیت پسته است. در واقع باید گفت این خصوص به اندازه ای زیادی هستند که پسته را تبدیل به یک غذای کامل می کنند. در این مقاله از مغز و پسته می خواهیم در مورد این موضوع با هم صحبت کنیم.

پسته یکی از آجیل های خیلی محبوب و پرطرفدار است که از دیرباز در مورد فواید و مزایا و همینطور خواص پسته تحقیقات زیادی انجام گرفته و مطالبی هم در طب سنتی و هم در طب جدید، ارائه شده است. این آجیل  پرطرفدار و خوش طعم به خاطر وجود موادی مانند چربی های سالم، و به علت اینکه منبع خوبی برای پروتئین و فیبر و آنتی اکسیدان است دارای خواص بی شماری می باشد. علاوه بر آن پسته چند ماده مغذی ضروری دارد و در ادامه به صورت مفصل آنها را شرح خواهیم داد به کاهش وزن و سلامت قلب و روده کمک زیادی می کند.

 در این مقاله قصد داریم شما را با خواص پسته که کمتر در مورد آن شنیده اید و می دانید، آشنا کنیم. اما قبل از آن لازم است کمی به بررسی این مغز کوچک خندان بپردازیم.

پسته، گل سر سبد آجیل ها

پسته درخت کوچکی است که سرچشمه ی اصلی آن در خاورمیانه و آسیای میانه است، که از حدود 7000 هزار سال قبل از میلاد، از خوراکی های محبوب بشر بوده و امروز نیز زینت بخش بسیاری از خوراکی های خوشمزه از جمله انواع دسر و بستنی است و در کاربرد های زیادی مورد استفاده قرار می گیرد.

پسته در کشورهای مختلفی از جمله ایران، سوریه، ترکمنستان و غرب افغانستان رشد می کند و به عنوان یکی از کالاهای صادراتی و پرورشی، مطرح می باشد. از سایر کشور هایی که به صورت غیر بومی به سراغ تولید پسته رفته و در آن موفق هم بوده اند می توان به آمریکا اشاره کرد که بعد از ایران دومین تولید کننده پسته در جهان است. همینطور چین و ترکیه نیز از تولید کنندگان موفق این ماده غذایی هستند.

در حالی که در سایر کشور ها صرفا به عنوان یک کالای لاکچری و غیر ضروری به آن نگاه می شود و تولید انبوه آن اتفاق نمی افتد. این درخت کوچک میوه ای خوش طعم و لذیذ را تولید می کند.

در مورد درخت پسته باید گفت که این درخت از نوع گیاهان دوپایه است، که باید به صورت نر و ماده در باغات وجود داشته باشد، تا محصول دهی اتفاق بیفتد. برای تشخیص دادن درخت نر از ماده فقط می توان از روی گل آنها که آن هم در فصل های بهار و موقع گل دادن مشخص خواهد شد، این موضوع را بررسی کرد.

پسته، گل سر سبد آجیل ها

این درخت کوچک برگ های مرکب شاخه ای دارد که هر کدام از برگ ها جوانه کناری را در بر می گیرد. اکثر این جوانه ها به گل آذین اولیه اش تغییر می کند و یک محور اصلی را تشکیل میدهد که یک سال بعد خوشه پسته را تولید می کند. بنابراین این خوشه های پسته به صورت جانبی روی شاخه یکساله می شوند.

پسته در ایران یکی از محصولات کشاورزی است که از جنبه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و … اهمیت بسیار زیادی دارد. ارزش تولید پسته حدود 10 درصد از درآمدهای غیرنفتی کشور می باشد که در مقایسه با سایر محصولات داخلی یک درصد بزرگ و مهم به شمار می رود.

اجازه دهید قبل از بررسی اینکه ببینیم خواص پسته چیست و چه مزایایی برای ما دارد، به این نکته بپردازیم که این خوردنی خوشمزه در کدام دسته غذایی طبقه بندی می شود و اینکه آیا دانه است یا میوه!؟

آیا پسته میوه است؟

می توان به طور کلی گفت که انواع مغزها، نوعی میوه یا دانه های فرآورده شده هستند که می توانید برای یک مدت طولانی تری آنها را نگه داری کنید و بعد مصرف شود. بعضی از آجیل ها جز دسته حبوبات هستند، مانند بادام زمینی و بعضی دیگر از آنها دانه های میوه هستند، مانند بادام.

اما انواع دیگر آجیل ها مانند فندق و بلوط در دسته ی میوه ها قرار دارد. پسته نیز جز این دسته ی آخری است. پس باید در پاسخ به این سوال که آیا پسته میوه است یا نه باید بگوییم. پسته میوه درختی به همین نام است که در نواحی شرقی ایران کشت می شود و البته انواع و اقسام مختلفی دارد. در صورتی که نیاز دارید با این مغز بیشتر آشنا شوید می توانید سری به صفحه انواع پسته بزنید. در ادامه به بررس کامل خواص پسته و مزایای که برای ما دارد می پردازیم.

خواص پسته

در قسمت قبلی در مورد درخت پسته و یکسری از خواص پسته صحبت کرده ایم و اینکه پسته علاوه بر خواص گفته شده، خاصیت های مختلف دیگری دارد که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خواص پسته برای کودکان
  • خواص پسته برای دیابت
  • خواص پسته برای پوست و مو
  • خواص پسته در بارداری و برای رشد جنین
  • خواص دارویی پسته
  • خواص پسته برای لاغری و تناسب اندام
  • خواص پسته برای تقویت بینایی

در ادامه به بررسی موردی و دقیق هر یک از این خواص پسته خواهیم پرداخت.

خواص پسته برای کودکان

عموما کودکان در مورد خواص پسته چیزی را نمی دانند. اگر هم با میل و رغبت آن را می خورند فقط بخاطر طعم و مزه ی خوبی آن است، اما باید گفت این ماده غذایی برای آنها بسیار خوب است. پسته از جمله آجیل های خیلی محبوب و خوش طعم است که فایده های بسیار زیادی دارد. این مغز خوشمزه همانطور که قبلا به آن اشاره کردیم حاوی چربی های سالم بوده و سرشار از پروتئین، فیبر و آنتی اکسیدان ها می باشد. علاوه بر این چند ماده مغذی دارد که بسیاری از نیاز های بدن را تامین می کند.

چند مورد از خواص پسته برای کودکان :

  • برخی از محققان عقیده دارند که پسته به اندازه ای پروتئین دارد که می توانید آن را جایگزین گوشت و حبوبات قرار دهید و می تواند برای رشد عضله و بافت یک کودک موثر باشد.
  • وجود کلسیم و آهن که یکی دیگر از خواص پسته است در پسته باعث می شود که این مغزه خوشمزه و خوش طعم نقش بسیار مهمی در استحکام بخشیدن به استخوان ها و دندان ها و علاوه بر این درمان بیمارهایی مانند کم خونی که ناشی از فقر آهن است، داشته باشد.
  • پسته سرشار از اسید های چرب امگا 3 است که این اسید ها در رشد مغز کودکان بسیار موثر است.
  • برای درمان اسهال معمولی و اسهال خونی کودکان موثر است.
  • پسته باعث تقویت سیستم ایمنی بدن کودکان می شود.
  • پسته سرشار از انرژی برای کودکان است.
  • برای درمان سرفه کودکان موثر است.

خواص پسته برای کودکان

خواص پسته برای دیابت

میزان کربوهیدرات پسته نسبت به اکثر آجیل های دیگر بیشتر است و به همین خاطر دارای گلیسمی پایین تری بوده و باعث بالا بردن قند خون نمی شود. خصوصا در مرود پسته تازه این مقدار بسیار بیشتر بوده و پسته تازه به عنوان یک ماده فوق العاده مغذی به دیابتی ها توصیه می شود.

عملکرد پسته به این صورت می باشد که بخاطر وجود آنتی اکسیدان بالا، از آسیب های احتمالی به بافت های دیابتی که در صورت ایجاد زخم، بهبود آنها تا مدت زیادی طول می کشد و گاهاً در مواردی به قطع عضو می انجامد، جلوگیری می کند.

خواص پسته برای پوست و مو

سلامت پوست و مو از مواردی است که خیلی از افراد به آن توجهی ویژه داشته و می توان گفت که هر ساله مبالغ قابل توجهی در حوزه محصولات مراقبت از پوست و مو هزینه می شود. شاید برای شما جالب باشد که بدانید اگر این مبالغ در حوزه های دیگری مانند تغذیه و برای دانه هایی مانند پسته هزینه شود، بازدهی بسیار بالاتری را برای ما خواهد داشت.

پسته خواص های بسیار زیادی برای پوست و مو دارد که عبارتنداز:

  • تحریک رشد مو: پسته به خاطر وجود اسیدهای چرب باعث تحریک مو می شود.
  • تقویت مو: پسته برای درمان تقویت مو فوق العاده است.
  • درمان ریزش مو: پسته بخاطر وجود مقدار زیادی بیوتن که دارد برای ریزش مو خیلی مفید است.
  • مطوب کننده طبیعی پوست: به عنوان یک مرطوب کننده طبیعی عمل می کند که شما خیلی راحت می توانید این روغن جایگذین مرطوب کننده روزانه خود قرار دهید.
  • روشنی طبیعی پوست: همانطور که می دانید پسته دارای اسید های چرب ضروری می باشد که خیلی به درخشندگی پوست کمک می کند.
  • حفظ سلامت پوست: پسته یک منبع سرشار از ویتامین ها است که آنتی اکسیدان در چربی می باشد. این آجیل خوشمزه و خوش طعم در حفظ پوست نقش مهمی دارد و هم چنین می تواند از پوست در مقابل آسیب های نورخورشید محافظت میکند و احتمال ابتلا به سرطان پوست را کاهش می دهد.

خواص پسته در بارداری و برای رشد جنین

همانطور که قبلا مطرح شد پسته دارای پروتئن خیلی زیادی است که پروتئین هم یکی از مواد مغذی ضروری برای دوران بارداری است. و می تواند خیلی به رشد عضله و بافت یک کودک کمک کند. علاوه بر این، پسته می تواند به کاهش کلسترول بد و افزایش کلسترول خوب خون نیز کمک کند. این موضوع به باز ماندن شریان های بدن کمک می کند و باعث انجام شدن کامل عمل خون رسانی به قلب می شود، هم چنین می تواند سبب افزایش لیپید در طول بارداری میشود.

پسته دارای ویتامین های زیادی از جمله ویتامین A و E که در واقع عوامل آنتی اکسیدان پسته هستند. این موارد باعث می شود تا مشکلات عفونی از بین برود و حتی از بروز آنها جلوگیری به عمل آید.در واقع باید گفت ویتامین E موجود در پسته می تواند برای شما معجزه کند و طیف زیادی از خواص پسته به دلیل وجود همین موضوع می باشد.

بعضی از خانم های باردار ممکن است در این دوران به یبوست دچار شوند این مشکل در اکثر خانم های باردار اتفاق می افتد. برای رفع این مشکل می توان از پسته و به طور ویژه از پسته تازه(بخاطر وجود فیبری که دارد) استفاده کرد.

خواص پسته در بارداری و برای رشد جنین

خواص دارویی پسته

خواص پسته از جنبه های دارویی نیز بسیار قابل توجه می باشد. از این موارد می توان به گزینه های زیر اشاره کرد.

  • جوشانده پوست درخت پسته برای از بین بردن خارش اعضای تناسلی خانم ها مفید است.
  • خوردن پسته نیروی جنسی را تقویت میکند.
  • حافظه و ذهن را تقویت میکند.
  • برای درمان سرفه موثر است.
  • برای آرامش قلب و آرام کردن اعصاب مفید است.
  • برای باز کردن مجاری کبد مصرف پسته ( بخصوص تازه ) توصیه می شود.
  • پسته سرشاز از آهن است و عموما مصرف پسته به افرادی که کم خونی دارند توصیه می شود.
  • خاصیت ضد التهابی دارد و به کاهش التهاب در قسمت های مختلف بدن کمک میکند.

خواص پسته برای لاغری و تناسب اندام

از خواص پسته برای لاغر شدن و کاهش وزن نمی توان چشم پوشی کرد. همه آجیل ها کالری بالایی دارند. اما آجیل ها به دلیل بعضی از خواص خود اگر به درستی و همراه با یک رژیم کم کالری مصرف شود به کاهش وزن نیز کمک می کنند. در واقع با وجود فیبر در پسته سبب بهبود فرآیند گوارش، جلوگیری از ابتلا به یبوست و خارج شدن مواد زائد در بدن به دلیل ارتقای عملکرد روده می باشد.

هم چنین می توان گفت به خاطر پروتئین و فیبر که پسته دارد، شما با خوردن پسته در مدت زمان طولانی احساس سیری می کنید و از طریق آن می توانید وزن خود را کاهش دهید.

خواص پسته برای تقویت بینایی ( تخریب ماکولا)

به علت وجود زاکسنتین و لوتئین در ترکیبات سازنده، پسته به حفظ سلامت چشم ها کمک کرده و در درمان آب مروارید و تخریب ماکولا که بیماری با افزایش سن ایجاد می شود، نقش بسیار زیادی دارد. به طور کلی می توان گفت که پسته می تواند از خیلی از عارضه هایی که بر اثر بالارفتن سن پیش می آید جلوگیری کند.

خواص پسته برای تقویت بینایی ( تخریب ماکولا)

خواص پسته در طب سنتی

پسته به عنوان یکی از محصولات مهم و محبوب در دنیای آجیل شناخته می شود که نه تنها به دلیل طعم خوب و خواص غذایی بلکه به خاطر خواص درمانی و طبیعت گرم و خشک آن، در طب سنتی نیز ارزشمند است. از دیرباز، پسته به عنوان یکی از خوراکی های محبوب مورد استفاده بوده است. این محصول نه تنها از لحاظ تغذیه ای مفید بلکه از لحاظ درمانی نیز ارزشمند است و درمان برخی از بیماری ها را تسهیل می کند.

پسته منبعی غنی از ویتامین ها، پروتئین ها و مواد معدنی است. این میوه دارای خواص ضد اکسیدانی، ضد التهابی و مقوی برای بدن است. از آنجایی که پسته یک خوراکی گرم و خشک است، برای افرادی که دارای طبع سرد هستند، بسیار مفید است. همچنین، این میوه به دلیل حاوی برخی از املاح مانند پتاسیم، فسفر، کلسیم و آهن، به عنوان یک آجیل مقوی و مغذی برای بدن شناخته می شود.

با توجه به ویژگی های گرم و خشک پسته و حضور املاح و مواد معدنی مفید در آن، این محصول به طور کلی در طب سنتی به عنوان یکی از خوراکی های مناسب برای افرادی که دارای طبع سرد هستند، توصیه می شود. استفاده منظم از پسته می تواند به بهبود و تعادل در وضعیت طبیعی بدن کمک کند و به عنوان یک انتخاب سالم در رژیم غذایی در نظر گرفته شود. اگر سری به مقاله طبع پسته بزنید می توانید با طبع این ماده غذایی بیشتر آشنا شوید.

خواص پسته خام در طب سنتی

پسته، یکی از محصولات غذایی محبوبی است که در طب سنتی به عنوان یک منبع مفید از مواد مغذی و خواص درمانی شناخته شده است. با وجود اینکه پسته یکی از آجیل هایی با طبع گرم و خشک است، اما این قاعده برای تمامی اجزای آن، از مغز تا پوست، صدق نمی کند. مطالعات روی خواص پسته در طب سنتی نشان داده است که طبع مغز پسته گرم و خشک می باشد، اما هرچه به سمت پوست پسته نزدیک تر می رویم، طبع آن سرد تر و خشک تر می شود.

در خواص پسته از دیدگاه طب سنتی، مغز پسته خام دارای خواص گرم کننده و مقوی برای بدن است و به طور خاص برای افرادی که دارای طبع سرد هستند مفید است. این مغز حاوی انواع ویتامین ها، مواد معدنی و اسیدهای چرب مفید است که به بهبود سلامتی انسان کمک می کند. در عین حال، پوست پسته دارای طبع سرد و خشک است و معمولاً برای افرادی که دارای طبع گرم هستند توصیه می شود.

به طور کلی، استفاده از مغز پسته به عنوان یک منبع غذایی با خواص گرم کننده و مقوی در طب سنتی توصیه می شود، درحالی که پوست پسته بیشتر به عنوان یک آجیل با خواص سرد کننده شناخته می شود و برای افرادی که دارای طبع گرم هستند مناسب است.

خواص پسته شور در طب سنتی

از آنجایی که بود دادن پسته هیچ تاثیری بر روی طبع آن ندارد، پسته های بو داده و شور نیز مانند پسته خام، دارای طبع گرم می باشند. اما برخلاف پسته خام که بیشتر به عنوان یک خوراکی مفید شناخته می شود، پسته های بو داده و شور به خاطر محتویات نمکی و افزودنی های دیگر، ممکن است برای برخی افراد مناسب نباشند، به ویژه افرادی که از رژیم های غذایی مخصوصی استفاده می کنند یا دارای طبع گرم هستند. بنابراین، افراد با این مشخصه ها باید از مصرف بیش از حد پسته های بو داده و شور خودداری کنند و در برنامه ی غذایی خود از این نوع پسته ها استفاده نکنند.

خواص پسته تازه در طب سنتی

پسته تازه، همانند پسته خام و پسته بو داده، دارای طبع گرم است و در طب سنتی به عنوان یک ماده غذایی و دارویی ارزشمند شناخته می‌شود. این میوه خشکبار، مانند سایر دانه‌هایی که در آجیل‌های خشکبار وجود دارد، مزایای بسیاری دارد و برای درمان بیماری‌های قلبی و افزایش سلامتی قلب موثر است. پسته تازه، به دلیل داشتن چربی‌های غیر اشباع، می‌تواند به کاهش کلسترول خون کمک کند و سلامتی قلب را تقویت نماید. علاوه بر این، مصرف پسته خام می‌تواند عملکرد بهتری برای مغز فراهم کند و به آرامش و استراحت فرد کمک کند.

 

نتیجه گیری

در این مقاله با بررسی کامل خواص پسته می توانیم این نتیجه را بگیریم که پسته یکی از میوه ها و مغز های بسیار مغذی بوده که در موارد مختلفی کاربرد دارد. این مغز را می توان یکی از معدود مغز هایی که دارای ارزش استراتژیک از نظر تولید است دانست و نقش آن در اقتصاد انکار ناپذیر است. خواص پسته در نوع تازه آن عموما بیشتر و موثر تر از خواص پسته بو داده است. پس در نظر داشته باشید اگر می خواهید پسته را برای فواید آن مصرف کنید، بهتر است از پسته تازه استفاده کنید. در صورتی که نیاز اطلاعات بیشتری در مورد این میوه فوق العاده دارید صفحه مقالات آموزشی پسته می تواند اطلاعات بسیار بیشتری را در اختیار شما بگذارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *