نگهداری از پسته

نگهداری از پسته چطور باید باشد؟ روش های نگهداری در خانه، انبار و مغازه

نگهداری از پسته مساله ای مهم است که می تواند هم برای کشاورزان و فروشندگان، و هم برای خانه دارن و مصرف کننده های نهایی مهم باشد. در این مقاله از مغز و پسته قرار است با هم هر دو موضوع را بررسی کرده و یک راهنمای جامع را برای نگهداری از پسته در اشکال مختلف آن بررسی نماییم.

نگهداری از پسته یکی از جنبه های اساسی پس از خرید این آجیل گران قیمت است که نیازمند توجه و دقت خاصی است. بی دقتی در این زمینه ممکن است باعث مواجهه با یک پسته خراب و مشکل ساز شود که به مشکلات زیادی منجر می شود. در این مقاله، به نگهداری از مغز و پسته پرداخته می شود و مسائل مرتبط با این موضوع بررسی می شود. هنگامی که به نگهداری مواد غذایی فکر می شود، موارد زیادی وجود دارد که باید در نظر گرفته شوند. با این حال، نگهداری کردن از مواد غذایی خشک به دلیل مقاومت آن به بسیاری از خطرات، در مقایسه با سایر مواد غذایی، از دردسر کمتری برخوردار است. با این حال، نگهداری صحیح از خشکبار و آجیل ها می تواند از وقوع مشکلاتی نظیر تغییر طعم یا فاسد شدن جلوگیری کند. برای اطمینان از نگهداری بهینه، دستورالعمل های این مقاله را در نظر بگیرید.

در ادامه، درباره نگهداری از پسته در انبار، مغازه، خانه، و حتی نگهداری از پسته برای شب عید به بحث پرداخته خواهد شد. پیش از اینکه به آموزش های نگهداری بپردازیم، عواملی را که ممکن است باعث خرابی پسته شوند، و دلایل این خرابی در انبار و خانه را بررسی می کنیم.

 

انبار کردن پسته

به طور کلی آشنا بودن کشاورزان، فروشندگان و همینطور مصرف کنندگان خانگی با روش صحیح انبار کردن پسته و نگهداری از پسته می تواند کمک بزرگی در عرضه کردن محصولاتی با کیفیت و سالم بکند. نگهداری از پسته در انبار یا خانه فرقی ندارد چون در هر دو مورد باید به عواملی دما، رطوبت و مدت نگداری توجه کرد. رعایت میزان صحیح این دو عامل بسیار مهم است و می تواند از بیماری ها و هرگونه آفت در انبار و خانه جلوگیری کند. در ادامه نقش هر یک از این عوامل را به صورت موردی بررسی خواهیم کرد:

نقش دما در نگهداری از پسته

حرارت و دما نقش بسیار مهمی در نگهداری از پسته دارد. حرارت از عوامل مهم در تولید مثل کردن حشرات و آفات می باشد، در واقع افزایش دما موجب بیشتر شدن رشد و کوتاه تر شدن چرخه زندگی حشرات و آفات می شود و در نهایت باعث بالا رفتن شدت تنفس پسته ها می شود و هر چقدر شدت تنفس پسته ها بیشتر باشد، حرارت و رطوبت بیشتری در انبار ایجاد می شود. به طور کلی بالا بودن دما و گرما موجب افزایش فعالیت قارچ ها و کموراید از این دست می شود.

انبار کردن پسته

نقش رطوبت در نگهداری از پسته

نقش رطوبت در نگهداری از پسته اگر بیشتر از دما نباشد، کمتر نیست! رطوبت نسبت به حرارت نفوذپذیری بیشتری دارد که همین امر باعث می شود پسته با سرعت زیادی رطوبت محیطی که پسته در آن انبار شده است را جذب کند. به طور کلی مقدار رطوبت انبار بر مدت نگهداری از پسته نقش بسیار مهمی دارد و با افزایش رطوبت در انبار، رطوبت پسته ها هم افزایش پیدا می کند که در نتیجه موجب افزایش فعالیت باکتری ها و تسریع فعالیت حشرات و قارچ ها می شود.

مدت زمان ماندن پسته در انبار

نکته ی دیگری که در این قسمت قابل بیان است مدت زمان نگهداری از پسته در انبار می باشد که به رطوبت و دمای انبار بستگی دارد. مدت زمان نگهداری از پسته در انبار با دمای اتاق نسبت به زمان نگهداری در یخچال و فریزر کمتر است بنابراین با نگهداری از پسته در یخچال و فریزر های مخصوص می توان به مدت یک الی دو سال این زمان را افزایش داد.

در نگهداری از پسته اغلب پسته ها بدون پوست می باشند و دارای وزن و حجم کمتری هستند که چنین محصولی هم قابلیت جذب بالای رطوبت را دارد و این برای ما بسیار نامطلوب است چرا که باعث می شود محصولات به سرعت بد مزه و فاسد شوند. بنابراین بسته بندی درست و جابجا کردن پسته ها با دقتی زیاد هم در حفظ کیفیت آنها نقش مهمی دارد.

بیماری هایی که در زمان نگهداری از پسته به وجود می آیند

در زمان نگهداری از پسته در انبار ممکن است محصولات دچار یک سری بیماری و آفات شوند که این امر می تواند موجب یک خسارت اقتصادی بزرگ به کشاورز بشود بنابراین بهتر است قبل از انبار کردن پسته تمام نکات مهم در خشک کردن و نگهداری از پسته را رعایت کنیم. بیماری هایی که پسته ها در انبار ممکن است با آن مواجه شوند عبارتند از:

حشرات و آفات

به طور کلی همه حشرات از محصولاتی که در انبار نگه داشته می شوند تغذیه می کنند که باعث کاهش کیفیت محصولات و زیان های اقتصادی به کشاورزان می شود. تمامی حشرات برای رشد و فعالیت خود نیاز به رطوبت و گرمای کافی دارند.

 به عنوان مثال حشره ای مانند شب پره خرنوب در باغ و انبار و حشره ای مانند شب پره هندی فقط در انبار می تواند به محصولی مانند پسته خسارت بزند.

کشاورزان باید زمانی که متوجه هرگونه آفت و آلودگی در محصولات داخل انبار شدند فورا اقدام به نمونه برداری از محصولات برای تعیین درجه آلودگی و آفات کنند. نمونه برداری از پسته با باز کردن تعدادی از بسته های پسته و برداشتن نمونه با دست از داخل بسته انجام می شود.

برای نگهداری از پسته خشک لازم است نمونه ها بررسی شوند و در صورتی که در زمان قبل و بعد از نمونه برداری هیچ حشره ای دیده نشود به این معنی است که محصولات سالم هستند و دارای هیچ گونه آفتی نمی باشند.

 اگر در زمان نمونه برداری از محصولات حشره ای دیده نشد و یا کمتر از 10 حشره در هر توده 70 گرمی یا یک حشره در سه کیلوگرم پسته باشد به این معنی است که محصول دارای آلودگی ضعیف شده است.

در صورتی که سری به مقاله جلوگیری از کرم زدن پسته بزنید، می توانید راه ها و روش های مخلتفی را برای اینکه از این اتفاقت جلوگیری کنید را بینید. همینطور روشی هم برای احیای پسته های کرم زده در این مقاله عنوان کرده ایم که از کار از کار گذسته است و اجیل شما کرم زده می تواند به شما در این مورد کمک کند.

بیماری هایی که در زمان نگهداری از پسته به وجود می آیند

 

قارچ ها

قارچ ها هم مانند حشرات و آفات می توانند موجب آلودگی در محصولات داخل انبار بشوند. برای نگهداری از پسته خشک در انبار و پیشگیری از زدن قارچ باید شرایط مساعد انبار را از نظر حرارت و رطوبت بررسی کنید چون در صورت نامساعد بودن شرایط محصولات مورد حمله قارچ ها قرار می گیرند.

قارچ ها توانایی اینکه تغییرات زیادی در دانهخ های پسته به وجود بیاورند را دارند و می توانند طعم دانه های پسته را تغییر دهند و بر اثر ترشحات خود سم آفلاتوکسین تولید کنند که این سم بسیار خطرناک می باشد.

بسیاری از قارچ ها در رطوبت بالای 75 درصد و دمایی بالاتر از 20 درجه سانتی گراد رشد می کنند و هر چقدر میزان رطوبت در انبار بیشتر باشد امکان اینکه آلودگی بیشتر شود هم وجود دارد و شرایط مناسبی برای رشد و فعالیت قارچ ها ایجاد کند.

نکاتی که باید در نگهداری از پسته خشک زمانی که دارای آلودگی متوسط می باشند به آنها دقت کنید این است که اگر روی بسته ها، توده ها و یا نمونه های برداشت شده قبل از تمیز کردن حشره ای دیده شده و یا دو حشره در یک نمونه سه کیلوگرمی مشاهده کردید و تعداد حشرات روی بسته ها، نمونه ها و همچنین روی گونی های محصول مشاهده شود به معنای این است که محصولات درگیر آلودگی شدید شده اند.

اگر قبل از تمیز کردن این حشرات دیده شوند و یا اینکه در یک نمونه سه کیلو گرمی 2 تا 10 حشره دیده شود باز هم محصول درگیر آلودگی شدید می باشد. زمانی که پسته های داخل انبار دچار آلودگی های شدید، خیلی شدید و متوسط باشند باید سریعا برای مبارزه با آنها اقدام کرد.

 

” خشک کردن ” برای نگهداری از پسته چگونه است؟

همان طور که می دانید یکی از قدیمی ترین راه ها که در زمان قدیم هم برای نگهداری و جلوگیری از فاسد شدن مواد غذایی مرسوم بوده است خشک کردن است که این کار شامل انواع پسته هم می شود. خشک کردن پسته ها باعث کاهش وزن و حجم آنها می شود که در نهایت سبب آسان تر شدن بسته بندی، حمل و نقل و انبارداری محصولات می شود.

" خشک کردن " برای نگهداری از پسته چگونه است؟

به طور کلی خشکبار طبق استاندارد سازمان غذا و داروی کشور به دو دسته زیر تقسیم می شوند:

خشکبار ” خشک “: در واقع خشکبار خشک محصولاتی هستند که رطوبت اولیه در بخش خوراکی آنها پس از رسیدن به طور طبیعی کم شده است.

خشکبار ” خشکانیده “: محصولاتی مانند میوه ها، دانه ها (خشکبار)، مغزها وجود دارند که رطوبت طبیعی اولیه در آنها که مربوط به بخش خوراکی است بعد از رسیدن هم خیلی زیاد بوده که بخشی از آن با خشک کردن از بین می رود اما بخش دیگر آن نیازمند خشک کردن با روش های گوناگون می باشد.

نگهداری از پسته در یخچال یا فریزر

یکی دیگر از روش های نگهداری از پسته که بیشتر برای مصرف خانگی و در حجم کم کاربرد دارد نگهداری از پسته در یخچال یا فریزر می باشد. که در ادامه به توضیح هر یک از آنها می پردازیم.

نگهداری از پسته در یخچال

برای نگهداری از پسته در یخچال باید پسته ها را در ظرف پلاستیکی یا شیشه ای در بسته بریزید که ظرف ها نسبت به کیسه های پلاستیکی برتری دارند. نگهداری از پسته تازه چیده شده به مدت طولانی در یخچال از زنده ماندن آفات و حشرات جلوگیری می کند. نگهداری از پسته در یخچال باید با دمای 4 درجه سانتی گراد یا کمتر از آن انجام شود و پسته تا یک سال تازه باقی می ماند. اگر دمای یخچال و بسته بندی مناسب باشد می توان مغز هایی مانند پسته، بادام زمینی، فندق و بادام هندی را به مدت یکسال در یخچال نگه داشت.

نگهداری از پسته در یخچال

نگهداری از پسته در فریزر

برای نگهداری از پسته در فریزر نیازی به انجماد اولیه پسته ها برای کشتن آفات و حشرات نمی باشد. می توانید پسته ها را در ظرف های در بسته پلاستیکی یا کیسه های پلاستیکی بریزید اما ظرف های ضخیم شیشه ای و محکم نسبت به ظرف های پلاستیکی برتری دارند و مناسب تر هستند. این مدل بسته بندی برای میوه های مغزدار با پوست و بدون پوست هم مناسب است. نگهداری از پسته در فریزر به دلیل اینکه از رطوبت، حرارت و نور دور هستند بهترین روش برای نگهداری طولانی مدت هستند. همچین می توان در دما و بسته بندی مناسب مغز هایی مثل پسته را به مدت سه سال، فندق و  بادام هندی را به مدت دو سال در فریزر نگهداری کرد.

نگهداری از پسته برای شب عید

طبق تحقیقات انجام شده و تجربه کشاورزان که معتقدند بهترین شرایط برای نگهداری از دانه های مغز دار و پاک شده مثل پسته که توانایی جذب رطوبت و بو را به خود دارند باید بسیار مناسب باشد و اگر از آنها به خوبی نگهداری نشود باعث سریع شدن رشد آفات در آنها می شود.

مدت و مکان نگهداری از پسته ها به رطوبت و حرارت محیط بستگی دارد اما به طور کلی عمر مفید نگهداری از پسته ها در دمای یخچال و فریزر بیشتر از دمای اتاق است و دانه های مغزداری که بیش از چند ماه در دمای گرم اتاق نگهداری شوند کیفیت خود را از دست می دهند.

نگهداری از پسته برای شب عید

اگر شما هم قصد دارید دانه های مغزدار را مانند پسته در دمای اتاق به حال خود رها کنید بهتر است ابتدا آنها را به مدت 48 ساعت در فریزر قرار دهید تا تخم های لارو های احتمالی اگر در آن وجود دارند از بین بروند اما اگر قصد دارید پسته ها را در یخچال نگه دارید دیگر نیازی به انجام این کار نیست. اگر می خواهید پسته ها را در دمای اتاق نگه دارید بهتر است برای جلوگیری از بوی نامطبوع آنها را در ظرف های پلاستیکی یا شیشه ای در بسته که نسبت به نور، رطوبت و بو مقاوم هستند نگهداری کنید.

یکی دیگر از کارهایی که در نگهداری پسته حائز اهمیت است و در حفظ کیفیت تغذیه ای پسته هم موثر می باشد نگهداری پسته ها در پوست محکم خودشان است و سعی کنید از خرید پسته های مغز شده خودداری کنید. بیشتر دانه های مغزدار که پوست دارند را می توان به مدت یکسال در یخچال یا سردخانه نگه داشت همچنین تا حدود یک الی پنج سال در فریزر قابل نگهداری هستند و برای اینکه از طعم آن لذت ببرید همیشه در حد نیاز خود خرید کنید چون با گذشت زمان امکان اینکه در یخچال هم بوی نامطبوع سایر مواد غذایی را بگیرد وجود دارد.

نکات مهم در نگهداری از پسته

معمولا  برای نگهداری از پسته همراه با پوست استخوانی از  محفظه های در دار که می توانند از ورود حشرات جلوگیری کنند در انبار ها استفاده می شود. پسته هایی که پوست استخوانی دارند این توانایی را دارند که در دمای صفر تا 7.2 درجه سلسیوس به مدت یک سال و در دمای منفی 17.8 درجه سلسیوس به مدت سال نگهداری شوند.

اما مغز پسته به مدت یک سال و در دمای صفر درجه قابل نگهداری است و در دمای منفی 17.8 درجه سلسیوس به مدت سه سال هم قابل نگهداری می باشد.

نکات مهم در نگهداری از پسته

اما برای حفظ شدن کیفیت پسته و مغز آن لازم است یک سری نکات رعایت شوند. این نکات عبارتند از:

برداشت زود هنگام پسته

برداشت زود هنگام پسته مثل دیر برداشت کردن آن می تواند از کیفیت محصول کم کند اما زود برداشت کردن پسته باعث کاهش وزن زیاد آن می شود، همچنین مدت انبارداری را کم می کند.

پوست گیری و خشک کردن پسته

بعد از برداشت پسته ها حتما باید برای کم کردن لکه ها از روی پوست استخوانی و مطمئن شدن از کیفیت و سالم بودن پسته ها، اقدام به پوست گیری و خشک کردن آنها کرد. اگر به هر دلیلی مثل خرابی خط فرآوری مجبور شویم که پسته ها را همراه با پوست انبار کنیم باید قبل از شروع پوست گیری در دمای صفر درجه و رطوبت 70 درصد قرار گیرند.

جدا سازی پسته های سبک

پسته ها بعد از برداشت باید روی آب قرار بگیرند تا پسته هایی که دارای رطوبت کم، مغز رشد نکرده، آفت زده و خراب هستند روی آب باقی بمانند و از پسته هایی که سنگین هستند و در ته آب ته نشین شده اند جدا گردند و به صورت مجزا استفاده شود.

آماده سازی پسته ها برای فروش

پسته های آماده نشده برای فروش، پسته هایی هستند که در رطوبت پایین تر از 0.7 و در 25 درجه سلسیوس با رطوبتی به اندازه 7 درصد باید تا زمان فروش نگهداری شوند.

آماده سازی پسته ها برای فروش

میزان رطوبت انبار پسته

انبار پسته باید دارای رطوبت پایین تر از 70 درصد باشد در غیر این صورت رشد و فعالیت قارچ ها به صورت متوسط متوقف می شود.

 

نگهداری از پسته در خانه

وقتی پسته های درشت و زیبایی را از ظرف آجیل بر می دارید، آن را پوست می گیرید و نوش جان می کنید و طعم دلپذیر آن دهان شما را پر می کنند، اولین چیزی که به نظر شما می آید این است که نوع این پستته چیست که آن را اینقدر خوشمزه کرده است. این تفکر صحیح است، اما بخش زیادی از کیفیت تجربه شما به نحوه نگهداری پسته برمی گردد. هر چند انواع مختلف پسته مزه های متفاوی دارند اما در صورتی که هر پسته ای به طور اصولی نگهداری نشود، مزه آن تغییر کرده و کیفیت اولیه را از دست می دهد.

در واقع، می توانید با کنترل دما و رطوبت محیط، پسته های سالم و با کیفیت برای مدت طولانی تری نگهداری کنید. دما با کاهش رشد سریع آفات و حشرات موثر است. بنابراین کاهش دما می تواند از حملات حشرات و باکتری ها جلوگیری کند. رطوبت همچنین نقش مهمی در نگهداری از حیات حشرات و باکتری ها ایفا می کند. با کنترل این دو مولفه، می توانید پسته ها را از حشرات، باکتری ها و قارچ ها محافظت کرده و کیفیت آنها را حفظ نمایید.

برای افزایش ماندگاری پسته ها، ابتدا باید توجه داشته باشید که آیا پسته های شما تازه هستند یا خشک. به طور کلی، نگهداری پسته های خشک نسبت به تازه، ساده تر است. این به این دلیل است که برای نگهداری از پسته تازه، ابتدا باید آن را خشک کنید. با مراعات این نکات و تدابیر، می توانید ماندگاری و کیفیت پسته ها را در مقابل انواع میکروب ها، از جمله باکتری ها و قارچ ها، بهبود بخشید.

 

نگهداری از پسته خشک در خانه

نگهداری از پسته های خشک نسبت به پسته های تازه، ساده تر و کم دردسرتر است، و تنها رطوبت کمتر آن به عنوان یک مزیت مهم مطرح می شود. می توانید پسته های خشک را در فریزر یا یخچال نگهداری کنید. اگر تصمیم به نگهداری در یخچال دارید، توصیه می شود آن ها را ابتدا برای 2 تا 3 روز در فریزر قرار دهید تا اگر تخم حشره ای وجود داشته باشد، کاملاً از بین برود. ظروف نگهداری باید مانند ظروف نگهداری پسته های تازه باشند، با خصوصیت عایق هوا و رطوبت. این مدت نگهداری پسته های خشک در یخچال حدود 1 سال و در فریزر حدود 3 سال است.

در نگهداری از پسته ها، از استفاده از کیسه پلاستیکی خودداری کنید، زیرا این کیسه ها شرایط مناسب نگهداری را فراهم نمی کنند. همچنین، مغز پسته را با پوسته استخوانی و سخت آن نگهداری کنید، و از نگهداری آن به تنهایی پرهیز کنید تا مدت زمان نگهداری کاهش نیابد. همچنین، سعی کنید پسته را در کنار مواد غذایی مانند سیر و پیاز نگهداری نکنید، زیرا پسته به راحتی می تواند عطر و طعم آن ها را جذب کند.

 

نگهداری از پسته تازه در خانه

یکی از روش های موثر برای نگهداری پسته تازه، استفاده از فریزر است. ابتدا، پوست تازه پسته ها را با دستکش جدا کنید تا با دستان خود در تماس نباشید. سپس پسته ها را به همراه پوسته استخوانی خود در یک ظرف مناسب، که بهتر است از جنس شیشه یا پلاستیک باشد، قرار دهید و در فریزر بگذارید. انتخاب ظرف با خصوصیات نگهداری در فریزر مهم است تا از ترک ها و آسیب به پسته جلوگیری شود. ظروف با درب کاملاً چفت و بسته می شوند تا هوا و رطوبت نفوذ نکنند.

برای اطمینان از داشتن اطلاعات دقیق در مورد زمان شروع فریز کردن پسته ها، می توانید برچسبی روی ظرف پسته قرار دهید. این اقدام به شما کمک می کند تا زمان دقیق فریز کردن را مشخص کرده و در زمان مصرف، حدود 30 دقیقه قبل از خوردن، پسته ها را از فریزر بیرون بیاورید تا به دمای محیط بازگردند و از لذت آن بهره مند شوید. نگهداری از پسته خشک نسبت به پسته تازه، کم دردسرتر است و تنها با رطوبت کمتر آن مواجه خواهید شد. پسته های خشک را می توانید در فریزر یا یخچال نگهداری کنید.

در صورتی که تصمیم به نگهداری پسته در یخچال دارید، ابتدا آن ها را به مدت 2 تا 3 روز در فریزر قرار دهید تا اطمینان حاصل شود که در صورت وجود تخم حشرات، کاملاً از بین رفته باشند. سپس پسته ها را در ظرفی تمیز و خشک بریزید که همانند ظروف نگهداری پسته های تازه باشد. ظرف نگهداری باید از جنس شیشه یا پلاستیک با خاصیت عایق هوا و رطوبت باشد. پسته خشک را می توانید در یخچال حدود 1 سال و در فریزر تا 3 سال نگهداری کنید.

از نگهداری پسته ها در کیسه پلاستیکی خودداری کنید، زیرا این کیسه ها شرایط مناسبی برای نگهداری طولانی مدت را فراهم نمی کنند. همچنین، پسته را با پوسته استخوانی و سخت آن نگه دارید، زیرا نگهداری از مغز پسته به تنهایی ممکن است مدت زمان نگهداری را کاهش دهد. توصیه می شود پسته را در کنار مواد غذایی بودار مانند سیر و پیاز نگهداری نکنید، زیرا پسته ممکن است عطر و طعم آن ها را جذب کند.

 

نتیجه گیری

با توجه به توضیحاتی که در این مقاله با هم بررسی کردیم می توان گفت که نگهداری از پسته در انبار یک اصل مهم و تاثیر گذار در کیفیت نهایی پسته است. اگر در نگهداری از پسته در خانه و یا انبار نکات مهمی که گفته شد را رعایت نکنید پسته شما درگیر حشرات و آفات می شود که این به تنهایی یک ضرر و زیان اقتصادی بزرگ خصوصا برای کشاورزان و فروشندگان باشد. همچنین خشک کردن پسته باید به صورت صحیح انجام شود تا پسته درگیر قارچ ها یا حشرات نشوند.

به طور کلی انبارداری پسته کار راحتی نیست و باید قبل از انجام آن از مهارت و تجربه ی بالایی برخودار باشید تا دچار ضرر اقتصادی نشوید. اما برای نگهداری از پسته در حجم کم می توانید از یخچال یا فریزر استفاده کنید. اگر به مقالات آموزشی بیشتری در خصوص نگهداری از پسته نیاز داشتید می توانید سری به صفحه مقالات آموزشی پسته بزنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *