شیر پسته

شیر پسته | طرز تهیه، خواص و هر چه که باید بدانید

شیر پسته یکی از میلک شیک هایی است که هیچ موقع قدیمی نمی شود و می توان گفت در کنار مزه خارق العاده خود همیشه اعتبار و کلاس کار را هم حفظ کرده است. در این مقاله از مغز و پسته قرار است در مورد اینکه شیر پسته طور تهیه می شود؟ با چه میلک شیک های دیگری ترکیب می شود؟ ارزش غذایی آن چقدر است و خواص آن چیست با هم صحبت کنیم.

شیر پسته یکی از نوشیدنی های مغذی و خوش طعم است که از ترکیب شیر و مغز پسته تهیه می شود. این نوشیدنی بافتی لطیف و طعمی منحصر به فرد دارد که مورد پسند بسیاری از افراد، به ویژه کودکان و نوجوانان، قرار می گیرد. شیر پسته به دلیل دارا بودن مواد مغذی فراوان از جمله پروتئین، ویتامین ها و چربی های سالم، نه تنها به عنوان یک نوشیدنی خوشمزه بلکه به عنوان یک میان وعده مقوی و سالم نیز مورد توجه است. تهیه این نوشیدنی آسان است و می توان آن را به راحتی در منزل با استفاده از پسته تازه و شیر با کیفیت آماده کرد. علاوه بر مصرف مستقیم، شیر پسته به عنوان پایه ای عالی برای تهیه میلک شیک های متنوع نیز شناخته می شود. در ادامه توضیح کامل این موارد را با بررسی انواع شیر پسته و روش تهیه آنها دنبال خواهیم کرد.

 

انواع شیر پسته

شاید تصور کنید شیر پسته فقط همان ترکیب شیر و پسته است و در انواع دیگر شیرپسته، فقط مواد تشکیل دهنده یا طعم دهنده های آن با هم فرق می کند، اما نه. شیرپسته به دو چیز کاملا متفاوت از هم اشاره دارد. شیرپسته ای که ما در کافی شاپ ها داریم یا در خانه درست می کنیم ترکیب شیر لبنی و پسته است اما نوع دیگری از شیر پسته وجود دارد که اصلا در ترکیبش شیر ندارد بلکه مستقیما از مغز پسته تهیه می شود.

انواع شیر پسته

شیر پسته گیاهی

یکی از دو گونه مشهور شیر پسته، شیر پسته ای است که اصلا شیر ندارد! در این شیر پسته ساده فقط از پسته و آب استفاده شده است و شاید بتوان نام دیگر آن را عصاره نوشیدنی پسته یا آبمیوه پسته! گذاشت. این نوع شیر پسته شبیه شیر سویا است و بیشتر در کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی تهیه می شود و در کشور ما چندان شناخته شده نیست. بیشتر تصاویری هم که از شیرپسته در سایت های ایرانی می بینید تصویر این نوع شیرپسته است و نه شیرپسته ساده و معمولی مرسوم در کشور ما.

شیرپسته بدون شیر یا شیر پسته گیاهی برای گیاهخواران وگن و گیاهخواران اوو که نمی خواهند از فرآورده های حیوانی مثل شیر استفاده کنند نیز ترکیب مقوی مفیدی است. در بخش بعدی نحوه تهیه این نوع شیرپسته را مرحله به مرحله آموزش می دهیم.

شیر پسته با شیر لبنی

در شیوه معمول شیر پسته که در ایران درست می شود، شیر لبنی حتما وجود دارد. در واقع این نوع شیرپسته ترکیبی است از شیر گاو یا گوسفند با پسته. این نوشیدنی خوش طعم نیز خواص و فواید خودش را دارد و با شیرپسته بدون شیر فرق می کند. در بخش طرز تهیه شیر پسته همین مقاله، طرز تهیه شیر پسته به هر دو روش را آموزش می دهیم.

طرز تهیه شیر پسته

گفتیم که دو گونه متفاوت از شیر پسته وجود دارد که کاملا با هم تفاوت دارند. در این بخش می خواهیم روش تهیه هر دو نوع از این شیرپسته ها را آموزش دهیم. البته خوراکی ها و نوشیدنی های به دست آمده از پسته بیش از این دو نوع هستند که از آن میان می توان به ” کره پسته ” اشاره کرد اما می توان گفت، این دو نوشیدنی، نوشیدنی های اصلی حاصل از پسته اند.

طرز تهیه شیر پسته خانگی

برای تهیه شیر پسته خانگی ابتدا به مواد زیر نیاز داریم:

مواد مورد نیاز جهت تهیه شیر پسته خانگی

مغز پسته

نصف پیمانه یا 8 قاشق غذاخوری

شیر

1 لیتر

هل

به مقدار دلخواه

گلاب

به مقدار دلخواه

شکر یا عسل

به مقدار دلخواه

مراحل تهیه شیرپسته خانگی:

  1. ابتدا شیر را خنک کنید (برخی توصیه می کنند که آن را درون فریزر بگذارید تا یخ بزند اما انتخاب با شماست).
  2. سپس ” مغز پسته ” ها را همراه با مقدار مناسبی هل و گلاب و مقدار اندکی شیر داخل مخلوط کن بریزید. دقت کنید که در این مرحله نباید همه شیر را اضافه کنید، فقط مقداری شیر اضافه می کنید که بعد از مخلوط شدن و ترکیب شدن مواد یک خمیر سبز رنگ به دست آید.
  3. بعد از این مرحله، باقی مانده شیر را هم اضافه می کنیم و همه را با هم مخلوط می کنیم تا خوب با هم ترکیب شوند.
  4. در انتها هم می توانید شکر یا عسل را به مقدار دلخواه به آن اضافه نمایید.

برای اینکه شیرپسته شما بیشتر خودش را بگیرد می توانید مجددا آن را در فریزر بگذارید اما مراقب باشید که با یخ زدن کامل این محلول طعم آن تغییر نکند. شیرپسته شما آماده است. می توانید آن را نوش جان کنید یا در لیوان ریخته و تزئین کنید و برای پذیرایی از میهمانان از آن استفاده کنید.

نکته: برخی افراد در شیر پسته ثعلب می ریزند. این کار در کافی شاپ ها رواج دارد و باعث کش آمدن شیرپسته شما می شود اما با توجه به مضرات ثعلب، ما توصیه می کنیم شیرپسته خانگی را بدون ثعلب و به طور طبیعی تهیه کنید.

طرز تهیه شیر پسته

طرز تهیه شیر پسته گیاهی

برای تهیه شیر پسته گیاهی بدون شیر یا همان نوشیدنی پسته به چیز زیادی نیاز ندارید. موادی که لازم دارید از این قرار است:

مواد لازم برای تهیه شیر پسته گیاهی

مغز پسته خام

1 لیوان

آب

4 لیوان

شکر یا عسل

به مقدار دلخواه

طعم دهنده

به مقدار دلخواه

مراحل تهیه شیر پسته گیاهی:

  1. برای تهیه شیرپسته گیاهی بدون شیر باید مغز پسته ها را در آب غوطه ور کنید و بگذارید یک شب خیس بخورند.
  2. سپس پوست نازک روی مغز پسته را جدا کنید. البته جدا کردن این پوست نازک ضروری نیست اما در کیفیت شیر پسته شما تاثیر بسیاری دارد.
  3. سپس مغز پسته های پوست کن شده را در آسیاب بریزید و آسیاب کنید. بگذارید مغز پسته ها کاملا پودر شوند. اگر مخلوط کن شما هم می تواند پسته ها را پودر کند می توانید به جای آسیاب از مخلوط کن استفاده کنید.
  4. بعد از این مرحله پودر پسته را درون مخلوط کن ریخته و مقداری از آب را آرام ارام به آن اضافه کنید و باز هم مخلوط کنید و در نهایت تمام آب را درون مخلوط کن بریزید و با پسته ها هم بزنید تا محلول کاملا سبز رنگی به دست آید.
  5. در مرحله بعد، این محلول سبز رنگ خوش عطر را از پارچه توری بگذرانید و صاف کنید تا مایعی خالص به دست آورید.
  6. در انتها می توانید به آن عسل یا شکر اضافه کنید تا مقداری شیرین و خوش طعم شود. آب صاف شده که رنگ سبز روشنی دارد را درون ظرفی بریزید. اکنون شیر پسته شما آماده است. می توانید آن را تا 3-4 روز در یخچال نگه دارید.

یک ترفند: می توانید پوست پسته های جدا شده را نگه دارید و خشک کنید و سپس پودرشان کنید و به عنوان طعم دهنده روی شیرینی و کیک یا دیگر غذاها استفاده کنید. همینطور پودر پسته ای را که صاف کرده اید اگر هنوز رنگ و عطر پسته دارد، قابل استفاده است. پس آن را هم خشک کنید و مجددا استفاده نمایید. البته دقت داشته باشید که نباید انتظار داشته باشید طعم و عطر این پودر پسته همانند پودر پسته معمولی باشد.

شیر پسته مخصوص

شیر پسته مخصوص همان شیرپسته است که هر کافی شاپ یا عرضه کننده ای آن را با مواد ویژه ای ترکیب می کند و دستور مخصوصی برای آن دارد. برای همین، نمی توان یک دستور ویژه برای شیرپسته مخصوص نوشت. در این جا ما چند روش برای تهیه شیر پسته مخصوص به شما پیشنهاد می کنیم:

  • ترکیب اول: می توانید به شیرپسته آماده شده، پودر نارگیل، مغز گردو، تعدادی بادام هندی اضافه کنید و روی آن، مقداری هم گل محمدی برای تزئین بریزید. با این روش شما یک شیر پسته مخصوص خواهید داشت.
  • ترکیب دوم: به پسته شیرپسته آماده شده خود، پودر نارگیل، تعدادی مغز پسته خام، مغز بادام درختی و مقداری هم گل عطر دار مثل گل محمدی اضافه کنید. این ترکیب نیز یک شیرپسته مخصوص خوشمزه به شما می دهد.
  • ترکیب سوم: برخی افراد می پسندند به جای اینکه به شیر پسته شکر یا عسل اضافه کنند آن را با مقدار بستنی شیرین کنند. این روش در ترکیب با مغزهای آجیلی دلخواه هم به شما یک شیرپسته مخصوص می دهد اما اگر مقدار بستنی و ترتیب ترکیب مواد را با هم عوض کنید، می توانید شیرپسته بستنی تهیه کنید که در ادامه  همین مقاله روش تهیه آن را توضیح داده ایم.

شیر پسته مخصوص

معجون شیر پسته

معجون ها نوعی بستنی و نوشیدنی هستند که از ترکیب مغزهای مختلف تهیه می شوند اما یک نوشیدنی پایه دارند. بیشتر معجون ها با نوشیدنی پایه شیر درست می شوند. معجون شیرپسته نیز ترکیبی از همین مغزها است که نوشیدنی پایه آن شیرپسته است. برای معجون خود می توانید از پیشنهادات مختلفی که وجود دارد استفاده کنید ما در اینجا یکی از دستورات را ارائه می کنیم، اما شما می توانید به دلخواه خود، آن را تغییر دهید.

طرز تهیه معجون شیر پسته:

  1. ابتدا ترکیب مغزهایی که می خواهید در معجون شیر پسته خود داشته باشید، انتخاب کنید؛
  2. در ادامه تمام مغزها را با ترکیبی که دوست دارید (دستور ویژه ای وجود ندارد) ترکیب کنید اما نسبت پسته به دیگر مغزها حتما بیشتر باشد تا طعم غالب شما شیر پسته باشد؛
  3. پیشنهاد ما این است مقداری خرما هم به معجون خود اضافه کنید. فراموش نکنید ابتدا باید پوست خرما را بکنید.
  4. سپس این ترکیبات را با هم در مخلوط کن بریزید و با هم ترکیب کنید. می توانید بعد از اندکی ترکیب، آن را با مقدار کمی شیر مخلوط کنید تا خوب ترکیب شوند؛
  5. در انتها، شیر خنک شده ( یا یخ زده) را همراه با عسل (یا شکر) اضافه کنید و همه ترکیبات را با هم مخلوط کنید؛
  6. می توانید برای تجربه بهتری از نوشیدنی معجون شیر پسته خود، مقدار کمی هم دانه خام پسته و بادام هندی و بادام به آن اضافه کنید و روی آن را با گلبرگ های خشک شده تزئین کنید.
  7. برخی افراد می پسندند که معجون خود را به جای شیر یخ زده، با بستنی ترکیب کنند.

معجون شیرپسته یک نوشیدنی بسیار مقوی است اما فقط مخصوص به فصول گرم سال و تابستان ها نیست. می توانید به جای شیر یخ زده یا بستنی به آن مقداری خامه اضافه کنید و شیر را به صورت شیر با دمای اتاق به آن اضافه کنید. در این صورت در هر فصلی از سال می توانید از این معجون در هر فصلی از سال به دلخواه خود استفاده کنید.

شیر پسته بستنی

یکی از نوشیدنی های محبوب فصول گرم نوشیدنی هایی است که از ترکیب بستنی با شیک ها و آبمیوه ها تهیه می شود. شیر پسته بستنی هم یکی از این نوشیدنی های دلچسب است که نمی توان به سادگی از آن گذشت.

به هر نوع نوشیدنی که از ترکیب شیر، خامه و بستنی به دست می آید میلک شیک (Milkshake) می گویند. می توان به میلک شیک طعم دهنده هم اضافه کرد یا اصلا مواد خوراکی دیگری نیز افزود. در تهیه شیر پسته بستنی در واقع ما داریم میلک شیک با طعم پسته درست می کنیم. پس اگر روش درست کردن شیرپسته را بلدید فقط کافی است بعد از اتمام کار ( و نه در میان آن) مقداری بستنی به شیرپسته خود اضافه کنید و شیر پسته را با بستنی سرو کنید.

اما اگر با روش درست کردن شیر پسته آشنایی ندارید می توانید این بخش را بخوانید تا بدانید چطور باید شیر پسته بستنی درست کرد. مراحل و طرز تهیه شیر پسته بستنی:

  • ابتدا مقداری ( ½ فنجان یا 8 قاشق غذاخوری) مغز پسته را در مخلوط کن بریزید؛
  • سپس افزودنی های دیگری مثل هل و گلاب را به آن اضافه کنید؛
  • سپس مقدار این مواد را با هم مخلوط کنید و بگذارید پسته ها خوب پودری شوند. می توانید در این مرحله مقدار کمی هم شیر به آن اضافه کنید تا مواد خوب با هم مخلوط شوند؛
  • سپس ماده شیرین کننده را به آن اضافه می کنیم که می تواند عسل یا شکر باشد؛
  • بعد باقی مانده شیر سرد را که از قبل در یخچال گذاشته ایم تا حسابی خنک شود به این مواد اضافه می کنیم و دوباره مواد را با هم مخلوط می کنیم.
  • پیش از سرو شیر پسته بستنی، مقداری بستنی درون لیوان می ریزیم و شیر پسته خنک را روی آن می ریزیم؛

می توانیم برای تزئین، از گل های خشک شده مثل برگ گل محمدی، یا گل رز استفاده کنیم. اگر چند دانه مغز پسته هم روی بستنی بگذارید شمایل زیبایی به شیر پسته بستنی خود داده اید.

نکته: اگر شیر را از قبل خنک نکرده باشید، بستنی موجود در مخلوط شیرپسته بستنی شما فورا آب می شود و نوشیدنی خوشمزه ای نخواهید داشت. بهتر است شیر را مدتی در فریزر بگذاریم تا دمای آن حسابی پایین بیاید. البته نگذارید شیر یخ بزند چون بافت آن دلچسب نخواهد شد.

شیر پسته بستنی

 

ترکیب شیر پسته با سایر میلک شیک ها

شیر پسته به دلیل طعم خاص و ارزش غذایی بالا، یک پایه عالی برای تهیه انواع میلک شیک ها محسوب می شود. ترکیب طبیعی شیر پسته با بستنی ها و میوه های مختلف، امکان ایجاد میلک شیک های خوشمزه و متنوعی را فراهم می کند که می توانند به ذائقه های مختلف پاسخ دهند. شیر پسته به دلیل دارا بودن چربی های سالم و پروتئین، علاوه بر طعم خوشمزه، به این میلک شیک ها ارزش غذایی بالاتری می بخشد. این ویژگی ها باعث می شود که میلک شیک های تهیه شده با شیر پسته، نه تنها یک نوشیدنی خوشمزه، بلکه یک میان وعده مقوی و مغذی باشند.

تنوع در ترکیباتی که می توان با شیر پسته به کار برد، بی پایان است. از ترکیب شیر پسته با وانیل و موز گرفته تا شکلات و زعفران، هر کدام از این ترکیبات طعم خاص و دلپذیری را به میلک شیک می بخشند. این امکان به مصرف کنندگان اجازه می دهد تا با تغییرات کوچک در مواد اولیه، نوشیدنی های جدید و متفاوتی را تجربه کنند. علاوه بر این، شیر پسته می تواند به میلک شیک ها طعمی لطیف و کرمی بدهد که مورد علاقه همگان، به ویژه کودکان، قرار می گیرد. این ویژگی ها، شیر پسته را به یک انتخاب عالی برای تهیه میلک شیک های خانگی یا حتی در منوی کافه ها و رستوران ها تبدیل کرده است.

  • میلک شیک پسته و وانیل: این میلک شیک با ترکیب شیر پسته، بستنی وانیلی و کمی شکر تهیه می شود. طعم وانیل با شیرینی طبیعی پسته ترکیب شده و یک نوشیدنی خنک و لذیذ را ایجاد می کند.
  • میلک شیک پسته و موز: ترکیب شیر پسته، موز تازه و عسل به این میلک شیک یک طعم طبیعی و مغذی می بخشد. موز به این نوشیدنی کرمی و خوشمزه حالت نرمی و شیرینی طبیعی اضافه می کند.
  • میلک شیک پسته و شکلات: با مخلوط کردن شیر پسته با بستنی شکلاتی و یک لایه شکلات ذوب شده، این میلک شیک طعمی غنی و شیرین دارد. این ترکیب مناسب علاقه مندان به شکلات است و یک نوشیدنی پر انرژی فراهم می کند.
  • میلک شیک پسته و توت فرنگی: این میلک شیک با ترکیب شیر پسته، توت فرنگی های تازه و بستنی توت فرنگی تهیه می شود. ترکیب طعم تازه توت فرنگی با شیرینی ملایم پسته، یک نوشیدنی تابستانی خوشمزه را ایجاد می کند.
  • میلک شیک پسته و زعفران: این میلک شیک با ترکیب شیر پسته، زعفران و بستنی وانیلی تهیه می شود. طعم زعفران به همراه شیرینی طبیعی پسته، یک نوشیدنی منحصر به فرد و خوش عطر را ایجاد می کند.

این میلک شیک ها نه تنها خوشمزه هستند، بلکه دارای ارزش غذایی بالایی نیز هستند و می توانند به عنوان یک میان وعده یا دسر مناسب مورد استفاده قرار گیرند.

 

خواص شیر پسته

شیر پسته تمام خواص خود پسته را دارد. این محلول مقوی به خاطر دارا بودن حجم بالایی از مواد مغذی مفید مثل فسفر، پتاسیم، مقدار زیادی پروتئین، آنتی اکسیدان قوی و چربی تک غیر اشباع و نیر فیبر گیاهی، برای سلامتی معجزه آسا و حتی ضروری است. اگر به خواص مواد غذایی و گیاهی توجه دارید، مقالات ” خواص روغن پسته ” و ” خواص پسته ” هم برای شما جالب خواهند بود.

 

شیر پسته برای گیاهخواران

شیر پسته گیاهی یا همان شیرپسته ای که در آن از شیر لبنی استفاده نمی شود و آموزش تهیه آن را در همین مقاله ارائه کردیم، یک نوشیدنی مقوی جایگزین شیر پسته معمولی برای گیاهخواران و وگن ها است که دوست ندارند از لبنیات و فرآورده های حیوانی استفاده کنند. این ماده غذایی سرشار از پروتئین، فسفر و آنتی اکسیدان ها و همچنین چربی مفید است پس به گیاهخواران توصیه می کنیم، شیرپسته گیاهی را حتما در برنامه غذایی خود بگنجانند.

خواص شیر پسته

شیر پسته و حساسیت به شیر

برای کسانی که به شیر حساسیت دارند شیر پسته بدون شیر یا همان شیر پسته گیاهی می تواند جایگزین خوبی باشد. البته می توانید از شیر بدون لاکتوز هم در تهیه شیر پسته استفاده کنید اما اگر به هر دلیلی از جمله حساسیت به شیر، دوست ندارید از شیر لبنی استفاده کنید، می توانید شیر پسته گیاهی را جایگزین آن کنید.

مصرف شیر پسته در دوران بارداری

مصرف شیر پسته در دوران بارداری برای مادرانی که حساسیت خاصی نسبت به پسته و مواد موجود در آن و یا شیر ندارند، کاملا بی اشکال است. البته مثل تمام مواد غذایی در مصرف شیرپسته در دوران بارداری نیز نباید افراط کرد و از حد تعادل خارج شد. اتفاقا استفاده از شیرپسته در دوران بارداری به دلیل وجود مواد مغذی فراوانی که در آن وجود دارد توصیه می شود.

 

خواص شیر پسته برای کودکان

حتما شنیده‌اید که تغذیه مناسب کودکان می‌تواند به افزایش هوش و عملکرد ذهنی آنها کمک کند. پسته یکی از خوراکی‌هایی است که حاوی ویتامین B-6 بسیار زیادی است، و می‌تواند به بهبود عملکرد سیستم عصبی کودکان کمک کند. شیر پسته نیز همینطور است. به این ترتیب، مصرف پسته می‌تواند عاملی موثر در افزایش هوش و تقویت عملکرد مغزی آنها باشد. این ویژگی به ‌عنوان یکی از مهم‌ترین خواص شیر پسته برای کودکان تلقی می‌شود.

اطفال نسبت به بزرگ‌ترها دارای حساسیت بالاتری هستند و بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های باکتریایی و ویروسی قرار دارند. برای تقویت سیستم ایمنی بدن کودکان، می‌توانید از پسته بهره‌مند شوید. پسته حاوی ویتامین C است که به مقابله با عفونت‌های ویروسی و باکتریایی کمک می‌کند. همچنین، مصرف پسته موجب افزایش تولید گلبول‌های سفید در بدن می‌شود. بنابراین کسانی که می‌خواهند فرزندانشان را در برابر بیماری ‌های مختلف ایمن کنند، حتماً شیر پسته را در رژیم غذایی آن‌ها درنظر بگیرند.

یکی دیگر از خصوصیات مثبت شیر پسته برای کودکان این است که منبع خوبی از پروتئین‌ها است. هر ۱۰۰ گرم پسته حدود ۲۰ گرم پروتئین دارد، که این مقدار حتی از مواد غذایی دیگر غنی از پروتئین نیز بیشتر است. با توجه به اینکه پروتئین موجود در پسته حتی از مواد غذایی غنی از پروتئین هم بیشتر است، پسته گزینه مناسبی برای تأمین پروتئین مورد نیاز بچه ‌ها به ‌حساب می‌آید.

 

 

نتیجه گیری

در این مقاله به طور کامل درباره شیرپسته صحبت کردیم و روش تهیه انواع شیر پسته مثل شیرپسته گیاهی، شیرپسته مخصوص و شیرپسته بستنی را آموزش دادیم. همچنین از خواص شیرپسته صحبت کردیم و گفتیم چطور می توان از آن برای علاقمند کردن کودکانی که به خوردن شیر علاقه ای ندارند، استفاده کرد. همچنین گفتیم که شیر پسته گیاهی جایگزین خوبی است برای کسانی که می خواهند یک نوشیدنی خوش طعم و مقوی از پسته تهیه کنند اما از شیر گاو استفاده نکنند. برای تهیه پسته خام یا مغز پسته می توانید به فروشگاه اینترنتی پسته در وبسایت ” مغزوپسته ” مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *