ضدعفونی کردن پسته و آجیل (راهنمای کامل)

ضدعفونی کردن پسته را چطور باید انجام دهیم؟ این سوالی است که برای خیلی از افراد ممکن است ایجاد شود و باید گفت جواب های رنگارنگی هم دارد. در این مقاله از مغز و پسته بهترین جواب را برای این سوال پیدا خواهیم کرد.

دوران اپیدمی کرونا به ما یاد داد تا باید حساسیت بیشتری روی آنچه می خوریم داشته باشیم و ضد عفونی کردن و اطمینان از سلامت مواد غذایی مصرفی یکی از مهمترین موارد در این خصوص هستند. پسته و آجیل نیز از این موضوع مستثنی نبوده و خیلی از افراد دوست دارند از سلامت آنچه می خورند مطمئن باشند و ربطی به دوران کرونا و پسا کرونا هم ندارد. در این خصوص باید گفت که ضدعفونی کردن پسته و آجیل روش های متنوعی دارد که می توانید از آنها استفاده کنید، اما آنچه محرز است این است که نمی توان پسته را با روش های یکه سایر مواد غذایی را ضدعفونی می کنیم ضد عفونی کرد.

در این مقاله قرار است بهترین روش ها برای ضدعفونی کردن پسته و آجیل را که در کیفیت آنها تاثیری نداشته باشد و بتوان آنها را به بهترین شکل ممکن مصرف کرد، صحبت کنیم. تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

 

ضدعفونی کردن پسته خام

سلامتی مواد غذایی همیشه یکی از دغدغه های ما بوده است. یکی از سوال های جدید این است که طرز ضدعفونی کردن پسته و آجیل چیست؟ و چطور می توان پسته و آجیل را ضدعفونی کرد؟ برای ضدعفونی کردن دست و اشیاء می توان از شستشو یا الکل استفاده کرد، برای ضدعفونی کردن مواد غذایی هم راه های زیادی وجود دارد مثل جوشاندن، سرخ کردن یا پخت آن ها اما مشکل اینجاست که نمی توان آجیل و خشکبار را شست یا آنها را پخت، پس چطور می توان آجیل و خشکبار را ضدعفونی کرد؟ در این مقاله روش های ضدعفونی کردن پسته و انواع خشکبار را به طور کامل توضیح می دهیم.

قبل از اینکه درباره ضدعفونی آجیل و خشکبار و پسته حساسیت به خرج دهید باید بپرسیم اصلا آیا نیاز است که آجیل و خشکبار را ضدعفونی کنیم؟ دیدگاه های مختلفی در این باره بیان شده است اما امروز بعد از گذشت مدت زیادی از اولین ظهور این ویروس، می توان گفت احتمال وجود ویروس روی این مواد چندان بالا نیست مگر اینکه به طور مستقیم در معرض آلودگی باشند. پس با رعایت چند نکته، لازم نیست بیش از حد نگران آلودگی به ویروس باشید.

پسته خام پسته ای است که تفت داده نشده و طبیعتا روی آن نمک نیز وجود ندارد برای همین ضدعفونی کردن آن آسانتر است. برای ضدعفونی کردن پسته خام می توانید از چند روش استفاده کنید:

 

 قرار دادن در فضای باز و بدون آلودگی

یکی از رایج ترین روش ها برای رفع آلودگی مواد غذایی از آلودگی احتمالی به ویروس این است که برای مدت زمانی خاص آن ها را در محیطی پاک و بدون آلودگی قرار دهیم.

اولین روش برای ضدعفونی کردن پسته نیز این است که پسته ها را در فضای باز و بدون آلودگی قرار دهید و اجازه دهید مدت 48 یا 72 ساعت بگذرد. برای این کار پسته ها را در ظرفی تخت که اجازه می دهد پسته ها از هم فاصله بگیرند و هوا به خوبین آن ها در جریان باشدف بریزید و آن را در جایی پاک که تا حد امکان کمتر در معرض رفت و آمد است قرار دهید تا احتمال آلودگی آن به ویروس های ناشی از تنفس و عطسه دیگران وجود نداشته باشد.

با انجام این کار، اگر هم ویروسی روی آن ها باشد به احتمال بسیار زیاد از بین خواهد رفت. مزیت این روش این است که به پسته و مغز پسته آسیبی وارد نمی شود و انجام آن نیز دشوار نیست. همچنین نیازی نیست که حتما مقدار اندکی پسته را آلوده زدایی کنید چون می توانید تمام آجیل خود را با این روش در سینی های بزرگ ریخته و ضدعفونی کنید.

این روش برای زمانی کاربرد دارد که نمی خواهید آجیل را پس از خرید، فورا مصرف کنید. اگر می خواهید آجیلی را که تهیه کرده اید فورا مصرف کنید و دوست ندارید چند روز صبر کنید باید از روش های دیگر که در ادامه مقاله می آید، استفاده نمایید.

ضدعفونی کردن پسته خام

 

استفاده از حرارت غیرمستقیم

دومین روش برای ضدعفونی کردن پسته و آجیل این است که از حرارت غیرمستقیم برای ضدعفونی کردن آن استفاده کنید. اگرچه هنوز دانشمندان یافته های دقیقی درباره دمایی که ویروس ها و باکتری ها در آن از بین می رود ندارند و نظرات مختلفی در این باره بیان شده است اما از نتیجه تحقیقات مختلف می توان فهمید دمای بالا می تواند در بی اثر کردن ویروس مؤثر باشد.

برای ضدعفونی کردن پسته با استفاده از حرارت غیرمستقیم، توانید پسته یا آجیل را درون مایکروفر یا تستر قرار دهید و اجازه دهید مدت کوتاهی در دمای بالاتر از 72 درجا سانتی گراد قرار بگیرند. با این کار می توان مطمئن شد که اگر هم ویروسی روی آن باقی مانده باشد توانایی آلوده کردن شما را ندارد.

البته دقت کنید که قرار گرفتن پسته و آجیل در دمای بالا به مدت طولانی، می تواند به کیفیت و طعم آن آسیب زده و باعث خارج شدن روغن آن شود.

 

استفاده از حرارت مستقیم برای ضدعفونی کردن پسته

روش بعدی برای ضدعفونی کردن پسته خام و آجیل خام این است که آن را در معرض حرارت مستقیم قرار دهیم. برای این کار می توانیم آجیل ها را درون یک ماهیتابه یا ظرف توری مخصوص بو دادن بریزیم و روی شعله گاز حرارت دهیم. این روش به پسته خامی که پوست سخت آن کنده نشده یا به اصطلاح مغز پسته نیست، آسیبی نمی زند و حتی می تواند تجربه جدیدی از طعم پسته به شما دهد. البته در این روش هم باید دقت کنید که بیش از حد از آن را در معرض حرارت مستقیم قرار ندهید مگر اینکه بخواهید آن را تفت دهید.

استفاده از حرارت مستقیم برای ضدعفونی کردن پسته

 

تفت دادن و مزه دار کردن

در این روش می توانید علاوه بر اینکه پسته و آجیل خود را ضدعفونی می کنید، آن را طعم دار هم بکنید. تفت دادن و طعم دار کردن پسته و آجیل روش های متفاوتی دارد که یکی از معمول ترین و ساده ترین روش ها برای آن این است:

  • مقداری از پسته خام را درون ماهیتابه بریزید و شعله را روشن کنید
  • مقدار اندکی آب نمک و سرکه (یا هر طعم دهنده دیگری که دوست دارید) را در ظرفی با هم مخلوط کنید
  • بعد از اینکه ظرف داغ شد چند بار پسته ها را حرکت دهید تا همگی مقداری گرم شوند
  • مخلوط آب نمک و سرکه (یا طعم دهنده خاص خود) را درون ظرف بریزید و پسته ها را هم بزنید
  • آنقدر به هم زدن پسته و محلول طعم دهنده ادامه دهید تا همه آن محلول تبخیر شود
  • اکنون پسته های شما طعم دار شده اند و آماده مصرف هستنند.

 

ضدعفونی کردن پسته شور

برای ضدعفونی کردن پسته شور(در مقاله شور کردن پسته در مورد این موضوع به صورت کامل صحبت کردیم) هم می توانید از روش هایی که برای ضدعفونی پسته خام گفته شد، استفاده نمایید. یعنی پسته شور را هم می توان با حرارت مستقیم در مایکروفر و هم حرارت غیر مستقیم در ماهیتابه و ظرف توری و هم با استفاده از فضای آزاد، ضدعفونی کرد. تنها باید به خاطر داشته باشید که برای ضدعفونی کردن پسته شور رعایت برخی نکات لازم است:

  • اگر از روش حرارت غیر مستقیم برای ضدعفونی کردن پسته شور استفاده کنید مشکلی برای پسته ها ایجاد نمی شود مگر اینکه مدت زیادی آن ها را در این حالت نگه دارید، پس از این کار اجتناب نمایید
  • اگر از روش حرارت مستقیم برای ضد عفونی کردن پسته شور استفاده می کنید مراقب باشید حرارت بیش از اندازه ماهیتابه باعث کدر شدن رنگ پسته ها نشود. همچنین نباید به ماهیتابه آب اضافه نمایید.

ضدعفونی کردن پسته شور

 

ضدعفونی کردن مغز پسته

ضدعفونی کردن مغز پسته از بقیه موارد دشوارتر است چرا که مغز پسته در مقایسه با دیگر انواع پسته حساس تر است. برای ضدعفونی کردن مغز پسته می توانید از روش حرارت غیر مستقیم که در ابتدای مقاله به آن اشاره کردیم استفاده کنید و یا آن را طبق اصولی که نوشتیم، در فضای آزاد قرار دهید. اما برای ضدعفونی کردن مغز پسته به روش حرارت غیر مستقیم باید مراقب باشید که دمای مایکروفر بیش از حد نباشد یا مغز پسته مدت زیادی در این دما قرار نگیرد چرا که باعث خروج روغن آن و تغییر در طعم آن می شود.

برای ضدعفونی کردن مغز پسته از روش حرارت مستقیم هم می توان استفاده کرده اما این روش برای مغز پسته کمی متفاوت است و نباید حرارت بیش از حد به رنگ سبز یا صورتی روشن پسته آسیب بزند. همچنین تفت دادن بیش از حد مغز پسته طعم آن را عوض می کند و باعث می شود مقداری روغن از آن خارج شود. البته ممکن است شما با این کار طعم جدیدی از مغز پسته را تجربه کنید و از آن خوشتان بیاید!

 

ضدعفونی کردن آجیل و خشکبار

ضدعفونی کردن آجیل و خشکبار بستگی به نوع آجیل دارد. معمولا بهترین کار این است که وقتی مغزها با هم ترکیب نشده اند کار ضدعفونی هر کدام را جداگانه انجام دهیم و بعد از ضدعفونی کردن تک تک آن ها، آن ها را با هم ترکیب کنیم.

مثلا برای ضدعفونی کردن تخمه ها می توان آن ها را به طور خام تهیه کرد و بعد با روش های مرسوم، آن را تفت دهیم و طعم دار کنیم. برای طعم دار کردن مغزها هم می توانید همین کار را انجام دهید. یعنی ابتدا آن را به صورت خام تهیه کنید و بعد با استفاده از روش های متنوعی که وجود دارد، آن ها را طعم دار کنید.

اگر قبل از اینکه آجیل ها را ضدعفونی کنید، آن ها را مخلوط کرده اید، نگران نباشید، هنوز هم می توانید آجیل مخلوط را ضدعفونی کنید. برای ضدعفونی آجیل مخلوط روش پیشنهادی ما این است که آن را در فضای آزاد و به دور از آلودگی قرار دهید و کمتر سراغ روش های دیگر بروید چرا که در روش های دیگر امکان تغییر طعم آجیل مخلوط و افت کیفیت آن وجود دارد.

نکته دیگری که باید به آن توجه کنید این است که هنگام استفاده از روش های حرارتی و گرمادهی بهتر آن است دقایقی قبل از مصرف ضدعفونی کنید و مصرف نمایید. این کار غیر از ضدعفونی کردن پسته و آجیل، باعث لذیذتر شدن آجیل شما می شود. معمولا آجیل داغ طرفدار بیشتری دارد.

ضدعفونی کردن آجیل و خشکبار

 

نکات مهم قبل از ضدعفونی پسته

تا اینجای مقاله با انواع روش ضدعفونی پسته و آجیل آشنا شدید. اما نکاتی وجود دارد که باید قبل از ضدعفونی کردن پسته و خشکبار بدانیم. در ادامه این نکات را همراه با توضیحاتی خواهید خواند:

 

استفاده از محصولات بسته بندی

تا حد امکان از محصولات بسته بندی استفاده کنید. همیشه بهترین راه برای اینکه مطمئن شوید مواد غذایی مصرفی شما از آلودگی دور است، این است که از محصولات بسته بندی استفاده کنید. محصولات بسته بندی علاوه بر اینکه در بسته های مطمئنی قرار دارند که آن ها را از آلودگی در زمان حمل و نقل، عرضه و خرید حفظ می کند، تحت نظارت شرکت های معتبر تهیه شده اند که معمولا برای سلامتی محصولات غذایی دستورالعمل های سختگیرانه تری دارند.

اگر به هر دلیلی از پسته و آجیل بسته بندی استفاده نکردید، لااقل در انتخاب فروشنده خود دقت کنید و از فروشگاه هایی خرید کنید که آجیل و مواد غذایی را در معرض دم و بازدم و تنفس مشتریان و یا احیانا سرفه و عطسه آنان قرار نداده باشد. بهتر این است که روی ظرف های بزرگ عرضه آجیل را با محافظ شیشه ای یا سلفونی پوشیده باشد و فروشنده هنگام وزن کردن و عرضه آجیل از ماسک و دستکش استفاده کند تا ماده غذایی در این فرآیند آلوده نشود.

 

خرید از فروشگاه معتبر

حتی اگر از محصولات غذایی بسته بندی استفاده می کنید، مهم است بدانید که هر محصول بسته بندی هم لزوما پاک و دور از آلودگی نیست زیرا برخی فروشندگان دقت چندانی به این امور ندارند. اگر از فروشگاه های معتبر و مطمئنی خرید کنید، می توانید مطمئن باشید که محصول شما آلوده نیست چرا که رعایت اصول بهداشتی در چنین فروشگاه هایی بسیار قوی تر از فروشگاه های فرعی و غیر معتبر است.

نکات مهم قبل از ضدعفونی پسته

 

ضدعفونی کردن بسته بندی

ممکن است هم از محصول بسته بندی استفاده کنید و هم از شرکت و فروشنده معتبر اما باز هم به خاطر داشته باشید، مراحل پردازش و ارسال محصول توسط پست و دست به دست شدن این بسته توسط ماموران ممکن است موجب آلودگی بسته شود. البته نگران نباشید، این آلودگی نمی تواند وارد بسته بندی شود اما شاید بتواند از روی بسته بندی به دستان شما منتقل شود. برای ضدعفونی کردن بسته بندی می توانید قبل از باز کردن آن، روی آن مقداری الکل اسپری کنید یا اگر بسته شما از جنس پلاستیک است آن را با آب و مایع دستشویی بشویید. البته در همه این موارد باید دقت کنیم دچار وسواس نشویم.

 

الکل اسپری نکنید

به یاد داشته باشید، اسپری کردن الکل روی مواد غذایی نه تنها باعث خراب شدن طعم و عطر پسته می شود، بلکه می تواند باعث ایجاد مسمومیت شود. پس هیچگاه الکل را مستقیما روی مواد غذایی اسپری نکنید. ممکن است تصور کنید الکل موجود روی مواد غذایی بعد از مدتی تبخیر می شود یا به اصطلاح می پرد، اما اینطور نیست. همواره مقداری الکل روی مواد غذایی خواهد ماند که ممکن است باعث مسمومیت شما شود.

 

آیا پسته نیاز به ضد عفونی کردن دارد؟

پسته به عنوان یک محصول خشک، دارای ساختاری است که از نظر میکروبیولوژیکی به طور طبیعی مقاوم به رشد میکروارگانیسم ها می باشد. این خشکی باعث می شود که محیط مناسبی برای رشد و پرورش باکتری ها و قارچ ها فراهم نشود. همچنین حجم آب در مغز پسته بسیار کمتر از سایر محصولات از جمله میوه های تازه است که این ویژگی نیز باعث می شود که باکتری ها و قارچ ها به راحتی در آنها رشد نکنند.

به علاوه، پوست خارجی پسته به عنوان یک لایه محافظ، مواد مخرب و میکروب زا را به درون مغز پسته نفوذ نمی دهد. این ویژگی مانع از ورود آلودگی به محصول می شود. همچنین فرآیند خشک شدن و پرورش دادن پسته، در شرایط بهداشتی مناسب انجام گرفته و از طریق فرآیندهای صحیح صورت می گیرد که به کاهش خطر آلودگی و افزایش ماندگاری آن کمک می کند.

بنابراین، در صورتی که پسته از منابع معتبر و با کیفیت تهیه شود و در شرایط بهداشتی مناسب نگهداری شود، نیازی به ضدعفونی کردن آن نخواهد بود. اما در صورتی که احتمال آلودگی یا ذخیره نادرست باشد، ممکن است نیاز به اقدامات بهداشتی مانند ضدعفونی کردن پسته به روش های گفته شده می تواند کیفیت آن را برای شما تضمین نماید. پس بهتر است از ابتدا به سراغ تهیه این ماده غذایی مقوی از عرضه کنندگان معتبر بروید و یا در صورتی که خیلی روی این موضوع وسواس دارید، از محصولات بسته بندی شده استفاده نمایید. این بسته بندی ها عمدتا بدون دخالت دست و به صورت ماشینی انجام می شود.

 

نتیجه گیری

از نکاتی که بیان شد می توان نتیجه گرفت امکان ضدعفونی کردن پسته و آجیل هم وجود دارد و روش های ضدعفونی کردن پسته و آجیل چند نوع بوده و منحصر به یک روش نیست. اما فراموش نکنید، همانطور که در بخش های بالای این مقاله گفتیم، رعایت اصول بهداشتی توسط فروشنده و خریدار در مراحل بسته بندی، ارسال و قبل از مصرف، راحت ترین روش سالم ماندن از خطر بیماری های ویروسی است و هیچ روشی نمی تواند جای آن را بگیرد. علاوه بر این، نباید بیش از اندازه برای ضدعفونی مواد خوراکی وسواس داشت چرا که احتمال وجود و انتقال میکروب از طریق مواد غذایی بسیار کمتر از تنفس آن در محیط بسته آلوده است. در صورتی که به آموزش های بیشتری برای نگهداری آجیل و خشکبار نیاز داشتید مقاله جلوگیری از کرم زدن پسته می تواند در این خصوص به شما کمک کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *