انواع مغز پسته کدامند؟ این سوالی است که برای خیلی از کسانی که به سراغ خرید این محصول برای مصرف عادی یا استفاده در شیرنی ها، دسر ها و غذا ها می روند پیش می آید. در این مقاله از مغز و پسته می خواهیم در مورد همین موضوع با هم صحبت کنیم.
پسته به عنوان یکی از محصولات خوشمزه و مورد پسند بسیاری از افراد، علاوه بر طعم و مزه، خواص دارویی و غنی بودن از نظر ترکیبات مغذی نیز دارد. در این خصوص، مغز پسته به عنوان بخش اصلی این میوه، با بیشترین ارزش غذایی مواجه است. مغز پسته حاوی انواع مواد مغذی از جمله ویتامین ها، مواد معدنی، پروتئین، و اسیدهای چرب اشباع نشده مفید است. این مواد مغذی به سلامت قلب، کاهش التهابات، و تقویت سیستم ایمنی کمک می کنند. انواع مختلفی از مغز پسته وجود دارد و هر یک از این انواع مغز پسته خصوصیات خود را دارند و در ترکیبات مختلفی از نظر طعم و میزان روغن قرار دارند. برای مثال، مغز پسته احمدآقایی به عنوان یکی از با کیفیت ترین انواع، دارای طعم غنی و روغن کمتری است. این موضوع می تواند اهمیت شناخت انواع مغز پسته را به ما ثابت کنید.
استفاده از هر نوع مغز پسته بسته به مزه و نیاز فرد، می تواند به تنوع ذائقه و تأمین نیازهای مختلف افراد کمک کند. در کل، این تنوع انواع مغز پسته، این میوه را به یک منبع غنی از ترکیبات مفید برای سلامتی تبدیل کرده است که می تواند در گستره وسیعی از حوزه ها برای بهبود وضعیت سلامت مورد استفاده قرار گیرد. در این مقاله قرار است با هم در مورد انواع مغز پسته صحبت کنیم و ببینیم چه انواعی از مغز پسته وجود دارد و کدام یک از این موراد می تواند برای ما مفید باشد.
معرفی انواع مغز پسته و کاربرد آن ها
همان طور که می دانید پسته انواع مختلفی دارد که در مقاله انواع پسته به صورت کامل با آن ها آشنا شدیم. هر پسته با توجه به شکل ظاهری و نوع آن، اسم های مختلفی دارد مانند پسته اکبری، پسته کله قوچی و پسته احمد آقایی. بنابراین هر یک از انواع پسته ها دارای مغز متفاوتی با دیگری می باشد که کاربرد جداگانه ای دارد. از مغز پسته و خلال آن به دلیل اینکه پوست آن جدا شده است کاربرد بسیار زیادی دارند و برای مصرف در شیرینی و پختن کیک و آشپزی آماده است، کاربرد بالاتری دارد.
انواع مغز پسته و کاربرد آن ها عبارتند از:
بهترین انواع مغز پسته: مغز پسته سبز
یکی از انواع مغز پسته ، مغز پسته سبز رنگ می باشد که از آن بسیار زیاد استفاده می شود. دلیل مصرف زیاد مغز پسته سبز ، رنگ سبز آن می باشد. این نوع مغز به صورت خرد شده و پودر شده موجود می باشد و دارای طعم بی نظیری می باشد. این نوع پسته در بعضی از مناطق به دلیل شرایط آب و هوایی و خاک ، مغز آن سبز رنگ تر است البته نوع پسته هم در رنگ آن تاثیر گذار می باشد. به عنوان مثال در زرند کرمان پسته ممتاز دارای مغز سبز تری می باشد و پسته قزوین رنگ سبز تری نسبت به همه نقاط دارد.
از کاربردهای مغز پسته سبز می توان به مصرف در شیرینی پزی ها اشاره کرد. در شیرینی پزی ها خرید مغز پسته سبز یکی از مهم ترین پارامتر ها می باشد و بیشترین دلیل مصرف آن رنگ سبزی است که دارد.
مغز پسته کال
یکی دیگر از انواع مغز پسته ، مغز پسته کال می باشد. این نوع مغز پسته را زمانی که پسته کال و نرسیده می باشد برداشت می کنند و زمان برداشت آن از مراد تا اوایل شهریور ماه می باشد و هر چقدر به شهریور ماه نزدیکتر می شویم از سبزی رنگ آن کم می شود. در مغز پسته کال دیگر از پوست بیرونی پسته که قرمز رنگ است خبری نیست و برای فرآوری آن پوست بیرونی آن برداشته می شود و فقط مغز داخلی آن که سبز رنگ است باقی می ماند.
از کاربردهای مغز پسته کال می توان به صادرات آن به کشور هایی چون فرانسه، آلمان و ایتالیا اشاره کرد. تقریبا 90 درصد مغز پسته سبز صادر می شود و از لحاظ قیمت هم نسبت به بقیه مغز ها قیمت بالاتری دارد. این نوع مغز پسته بیشترین درجه رنگ سبز را به خود اختصاص داده است و هر چقدر مغز آن سبز تر باشد به معنای داشتن کیفیت بالاتری است.
ارزانترین نوع مغز: مغز دندانه پسته
یکی دیگر از انواع مغز پسته، مغز دندانه پسته می باشد. این نوع مغز به صورت خرد شده و در اندازه 2 الی 3 میل است . مغز دندانه پسته به دلیل ریز بودن و قیمت کمترش نسبت به بقیه مصرف بیشتری دارد. مغز دندانه پسته در زمان شکستن پسته دهان بسته در دستگاه های خرد کن پسته جدا می شوند و معمولا دارای پوست پسته سخت می باشند که لازم است قبل از استفاده جدا شوند.
از کاربرد های مغز دندانه پسته می توان به مصرف زیاد آن در کارگاه های شیرینی پزی ، پودر کردن برای قاووت و در قنادی ها اشاره کرد.
مغز پسته مناسب برای دسر و بستنی: مغز لپه پسته
یکی دیگر از انواع مغز پسته ، مغز لپه پسته است که به آن مغز دو قاب شده هم به دلیل اینکه از وسط دو نیم شده می گویند. مغز لپه پسته اگر کاملا دو قاب باشد و مغز سالم و ریزی داشته باشد بسیار کاربردی و شکیل تر است.
از کاربرد های مغز لپه پسته می توان به استفاده در بستنی فروشی ها و قنادی ها اشاره کرد. استفاد از آن بسیار کاربردی و مقرون به صرفه است. همچین در گز و سوهان هم مورد اسفاده قرار می گیرد.
مغز مخصوص سوهان: مغز تو جمع کن پسته
یک دیگر از انواع مغز پسته، مغز تو جمع کن می باشد که به آن مغز پسته آب خورده هم می گویند. مغز تو جمع کن مغزی است که از داخل پسته جدا می شود اما مغزی که در موقع فرآوری جدا می شود ممکن است با پسته دهان بسته قاطی باشد که در بعضی موارد تشخیص آن راحت نمی باشد.
این نوع مغز از لحاظ کیفیت هم درجات مختلف و قیمت کمتری نسبت به پسته دهان بسته دارد ، اما از نظر بهداشت پایین تر از بقیه مغز ها می باشد. همچنین در اکثر مواقع مغز لپه پسته هم با آن قاطی است. از کاربرد های مغز پسته تو جمع کن یا آب خورده می توان استفاده در تهیه سوهان اشاره کرد. این نوع پسته کاربرد آنچنانی ندارد.
مغز پسته صنعتی: مغز دهن بست
یکی دیگر از انواع مغز پسته، مغز دهن بست می باشد. این نوع مغز از شکستن پسته دهن بست با دستگاه های خرد کن به وجود می آید و به دلیل اینکه پسته دهن بست ظاهری گرد و فندقی دارد موقع شکستن با دستگاه پرت کمتری دارد و در آخر محصول بهتری بدست می آید.
از کاربرد های مغز دهن بست می توان استفاده برای تهیه گز و سوهان اشاره کرد. همچنین این نوع مغز به دلیل مصارف زیاد برای صادرات خواهان زیادی دارد.
مغز ریز و ارزان: مغز پسته گندمی
یکی دیگر از انواع مغز پسته، مغز پسته گندمی است. این نوع مغز بسیار ریز و به اندازه دانه های گندم می باشد که دارای پوستی قهوه ای متمایل به سیاه است اما مغز آن سبز رنگ می باشد. مغز پسته گندمی بسیار ریز و ارزان قیمت است که با توجه به درشتی مغز آن و رنگ سبزش قیمت آن متفاوت می باشد.
این مغز به دلیل پوست سیاه آن برای پودر کردن مناسب نیست مگر اینکه دانه های سیاه آن را جدا کنید و با مغز بهتری آن را مخلوط کنید. به جدا کردن پوست سیاه پسته دو پوست کردن می گویند که با این کار می توان به مغز بهتری رسید. از کاربرد های مغز پسته گندمی می توان برای تهیه بستنی، تهیه شیرینی و تهیه پودر پسته اشاره کرد.
مغز صادراتی: مغز پسته دو پوست
یکی دیگر از انواع مغز پسته، مغز دو پوست است. در تهیه این نوع مغز پوست دوم آن یا همان پوست رویی کنده می شود که این کار روش های مخصوصی دارد به عنوان مثال می توان مغز پسته را به مدت چند دقیقه داخل آب گرم نگه داشت تا پوست رویی بتواند به راحتی از مغز جدا شود و سپس مغز را خشک کرد.
البته باید در نظر داشت که این روش در مقدار کم قابل استفاده است و برای مقدار بیشتر باید از دستگاه های مخصوص استفاده کرد.
در هنگام کندن پوست رویی 10 الی 20 درصد از وزن مغز به دلیل جدا شدن پوست و خشک شدن کم می شود به همین دلیل قیمت آن از سایر مغز ها بیشتر است. از کاربردهای مغز دو پوست می توان استفاده در صنایع مواد غذایی مانند کالباس، شکلات و شیرینی جات اشاره کرد. همچنین کشورهای فرانسه، ژاپن، آلمان، هند، روسیه از خریداران پر طرفدار این نوع مغز می باشند.
مغز پسته معمولی
یکی دیگر از انواع مغز پسته ، مغز پسته معمولی است. این نوع مغز پسته زمانی که پسته به طور کامل رشد کرده است و مغز آن رسیده برداشت می شود که دارای رنگی متمایل به زرد می باشد.
مغز پسته معمولی نسبت به بقیه مغز ها دارای وزن بیشتری می باشد. همچنین این نوع مغز نسبت به مغز کالک و سبز رتبه سوم را به خود اختصاص داده است.
از کاربرد های مغز پسته معمولی می توان در مصارف خانگی اشاره کرد.
سالم ترین نوع مغز: مغز پسته ارگانیک
یکی دیگر از انواع مغز پسته، مغز ارگانیک است. این نوع مغز به دلیل اینکه برای رشد آن از هیچ گونه مواد شیمیایی و مصنوعی استفاده نشده است طرفداران زیادی دارد. مغز پسته ارگانیک هنوز جایگاه خاصی در کشور ما ندارد اما یکی از بهداشتی ترین نوع پسته می باشد و قیمت مناسبی هم دارد.
از کاربرد های مغز پسته ارگانیک می توان به صادرات آن اشاره کرد .این نوع مغز ارگانیک می باشد و در بازار های خارجی طرفداران زیادی را به خود اختصاص داده است.
مغز پسته درشت
یکی دیگر از انواع مغز پسته ، مغز پسته درشت است. این نوع مغز از سایر مغز ها درشت تر بوده و از شکستن پسته های فندوقی خندان بدست می آیند. مغز پسته درشت علاوه بر اینکه مغز درشت است ، ظاهر زیبای گلدار و لب ماتیکی ای هم دارد و در بین انواع مغزها درشت ترین نوع پسته محسوب می شود. این نوع پسته از شکستن پسته فندقی خندان به دست می آید. این نوع مغز علاوه بر درشتی، گلدار و دارای ظاهری زیبا می باشد.
از کاربرد های مغز پسته درشت می توان استفاده در بستنی سازی، شیرینی پزی و تهیه محصولات پسته ای و رژیمی اشاره کرد.
مغز پسته کوهی
یکی دیگر از انواع مغز پسته، پسته کوهی است. این نوع پسته بیشتر در جنگل های خودرو و وحشی رشد می کنند که به دور از آلودگی های شیمیایی هستند و جزو بهترین پسته های ارگانیک محسوب می شود.
در رشد پسته کوهی هیچ انسانی دخالت ندارد و به دلیل بودن درختان آن در جاده ها و کوه ها چیدن آن سخت و دشوار است. از کاربرد های آن می توان به صادرات و مصارف خانگی اشاره کرد.
تولید انواع مغز پسته چطور انجام می شود؟
تولید انواع مغز پسته توسط دستگاهی به نام پسته شکن انجام می شود. دستگاه پسته شکن با استفاده از فرآیند تفکیک بر اساس اندازه و سایز، پسته ها را به دقت از هم جدا می کند. سپس پسته ها بین دو صفحه متحرک قرار می گیرند که تحت فشار قرار گرفته و به وسیله این فشار، پوست استخوانی یا همان صدفی از مغزها شکسته می شود. این فشار به دقت محاسبه شده است تا از آسیب به مغزها جلوگیری کند. پس از شکستن پوسته استخوانی، الک های لرزشی به کار گرفته می شوند تا مغزها از پوسته های شکسته جدا شده و محصول نهایی تولید شود. البته، در این فرآیند، درصد کمی از مغزها ممکن است تحت فشار قرار گیرند و خرد شوند.
این مغزهای خردشده به دقت از مغزهای سالم جدا شده و ممکن است به صورت جداگانه برای استفاده های دیگر مورد استفاده قرار گیرند. قیمت انواع مغز پسته خردشده معمولاً کمتر از قیمت مغزهای سالم است. مغزهای خردشده پس از شکسته شدن پوسته استخوانی بر اساس سایز به دو دسته تقسیم می شوند. مغزهای درشت، که به اندازه نصف مغز سالم هستند، با عنوان “مغز لپه” به بازار عرضه می شوند. این مغزها به دلیل اندازه بزرگ تر خود معمولاً برای مصارف خاصی مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین، مغزهای کوچکتر به عنوان “مغز دندانه” به فروش می رسند و معمولاً در محصولات با قیمت مناسب تر یا به عنوان مواد افزودنی در صنایع غذایی مورد استفاده قرار می گیرند.
همانطور که گفتیم عمده مغزها از شکستن پسته های کور و دهان بسته به دست می آیند. در برخی موارد، پسته های خندان رو نیز شکسته می شوند و مغز آن ها استخراج می شود. مغز این نوع پسته ها به دلیل اندازه بزرگ تر، معمولاً درشت تر از انواع مغز پسته های دهن بسته است و ممکن است به عنوان محصولات با کیفیت بالاتری عرضه شود.
راهنمای خرید انواع مغز پسته
برای خرید انواع مغز پسته هم مانند سایر چیزهایی که می خریم باید به یک سری از نکات توجه کنیم البته با توجه به هزینه ای که می کنید برای خرید مغز پسته این نکات متفاوت است. از مهمترین نکات خندان بودن و پر مغز بودن پسته است. توجه به نکات زیر برای خرید لازم می باشد:
- مغز پسته بوی کهنگی ندهد.
- مغز پسته کرم خورده نباشد.
- خرید کردن از فروشگاه های معتبر
- بهداشت مغز پسته رعایت شده باشد.
- کیفیت مغز پسته در خرید را نظر بگیرید که کیفیت آن رابطه مستقیمی با قیمت آن دارد.
بازار صادرات انواع مغز پسته
همان طور که می دانید ایران یکی از بزرگترین صادر کننده های پسته و مغز آن می باشد، همچنین تولید کننده 90 درصد پسته کل دنیا می باشد. تنوع تولید پسته و مغز آن در ایران بسیار زیاد است که ایران بعد از آمریکا بیشترین تولید پسته سالانه را به خود اختصاص داده است.
به طور کلی هر کشوری با توجه به میزان مصرف خشکبار و پسته ، و سایر موارد مصرفی ای که دارد از پسته یا انواع مغز پسته ایران بهره می برد.
از مهمترین پسته های صادراتی می توان به موارد زیر اشاره کرد که در بالاتر همه ی آن ها را به صورت کامل برایتان توضیح دادیم.
برخی از انواع مغز پسته صادراتی عبارتند از:
- مغز پسته سبز
- مغز پسته کال
- مغز پسته کوهی
- مغز پسته ارگانیک
- مغز پسته معمولی
- مغز پسته دو پوست
مغز شکسته پسته چیست و چه انواعی دارد؟
به طور کلی تمامی مغز های پسته توسط دستگاهی به نام پسته شکن از پوست سخت خود جدا می شوند. در زمان جدا شدن پوست ممکن است مغز بعضی از پسته ها به صورت ناخواسته زخمی و خرد شوند.از ویژگی های مهم این مغز ها قیمت پایین آن ها می باشد و به همین دلیل بستنی فروشی ها و کارگاه های شیرینی پزی بیشترین استفاده از این مغز ها را دارند.
مغز های پسته بعد از جدا سازی به دو دسته ی مجزا تقسیم می شوند:
مغز های شکسته درشت: این نوع مغز دارای اندازه تقریبی، نصف مغز پسته سالم می باشد که به این نوع مغز لپه پسته هم می گویند.
مغز های شکسته ریز: اندازه تقریبی این مغز به اندازه دندان انسان است که به آن مغز دندانه پسته هم گفته می شود.
قیمت انواع مغز پسته
قیمت مغز پسته هم مانند سایر محصولات بستگی به شرایط سیاسی و اقتصادی برای انجام معاملات است. قیمت مغز پسته هم مانند قیمت پسته ثابت نیست و همه ی فعالان این حوزه به دنبال قیمت های به روز برای خرید و فروش پسته و مغز آن هستند. قیمت مغز پسته های سبز، مغز کال ، مغز ارگانیک ، مغز درشت، مغز دو پوست و مغز درشت مقداری بالاتر از از مغز های دندانه پسته، مغز لپه پسته، مغز تو جمع کن پسته، مغز پسته کوهی، مغز پسته معمولی و مغز پسته گندمی می باشد.
انواع مغز پسته در ایران به دلیل تنوع بالا و ویژگی های منحصر به فرد، مورد توجه زیادی قرار گرفته اند. هر نوع مغز با خصوصیات خاص خود، به تفکیک اندازه و کیفیت، مورد استفاده قرار می گیرد و با توجه به این موارد، بازار قیمت گذاری مغز پسته در ایران و حتی در بازارهای خارجی پویا است. عواملی همچون تقاضا، حجم تولید، نرخ ارز و کیفیت مغزها بر قیمت نهایی تأثیرگذارند. مغزهای با کیفیت بسیار بالا و درجه یک، قیمت بیشتری دارند و برعکس، مغزهای با کیفیت کمتر با قیمت کمتری به بازار عرضه می شوند. این امکان را برای مشتریان ایجاد می کند تا با توجه به نیازها و ترجیحات خود، انتخاب بهتری داشته باشند.
همچنین، بسته بندی محصول و کیفیت آن نیز در تعیین قیمت انواع مغز پسته دخیل است. فروشندگان معتبر با ارائه محصولات با کیفیت و بسته بندی بهداشتی، تأثیر زیادی بر رضایت مشتریان و در نهایت بر قیمت نهایی محصول دارند. از جمله فروشگاه های معتبر و قابل اعتماد در این زمینه، فروشگاه اینترنتی خشکبار کشاورزی به دلیل ارائه محصولات با کیفیت و بسته بندی بهداشتی، توانسته است اعتماد مشتریان خود را جلب کرده و بازار خود را گسترش دهد. این امکان را به مشتریان می دهد تا به راحتی انواع مغز پسته با کیفیت مورد نظر خود را انتخاب و سفارش دهند.
خواص انواع مغز پسته چیست
مغز پسته یک منبع غنی از ترکیبات مغذی است که به عنوان یک خوراکی لذیذ و مفید شناخته می شود. انواع مختلف مغز پسته، هرکدام دارای خصوصیات و خواص منحصر به فردی هستند. مغز پسته خوراکی با اندازه درشت که به نام “لپه” معروف است، حاوی مقدار زیادی از اسیدهای چرب اشباع نشده و پروتئین است. این اسیدها مفید برای حفظ سلامت قلب و کاهش میزان کلسترول مضر هستند. در مقابل، مغز پسته با اندازه کوچک تر یا “دندانه”، که اغلب در شیرینی پزی و آشپزی استفاده می شود، حاوی مقادیر قابل توجهی از ویتامین ها و مواد معدنی از قبیل ویتامین E، منیزیم، مس و فسفر است. این عناصر مغذی به تقویت سلامت استخوان، پوست و سیستم ایمنی بدن کمک می کنند.
علاوه بر این، مغز پسته می تواند یک منبع عالی از آنتی اکسیدان ها باشد که در مقابله با استرس اکسیداتیو و پیشگیری از آسیب به سلول ها نقش دارند. خواص این مغزها در مقابله با برخی از بیماری ها و حفظ سلامتی افراد بسیار مهم است. در نتیجه، تنوع در استفاده از انواع مغز پسته می تواند به تأمین نیازهای مختلف سلامتی و تغذیه کمک کند. مغز پسته، با تمامی انواع خود، مزایای بسیاری برای سلامتی انسان دارد. یکی از مهمترین خصوصیات این مغزها، حاوی اسیدهای چرب اشباع نشده و اسیدهای چرب امگا-3 و امگا-6 است که برای سلامتی قلب و عروق بسیار مفید هستند. این اسیدها می توانند میزان کلسترول خوب را افزایش دهند و برخی از عوامل خطرناک مرتبط با بیماری های قلبی را کاهش دهند.
مصرف منظم انواع مغز پسته همچنین به بهبود سلامت مغز و کاهش خطر ابتلا به بیماری های مرتبط با مغز کمک می کند. مواد معدنی مانند منیزیم، مس، و فسفر در این مغزها به تقویت استخوان ها و عضلات کمک می کنند. همچنین، انواع مغز پسته به دلیل اینکه حاوی ویتامین E، که یک آنتی اکسیدان قوی است می باشد، می تواند در مقابله با آسیب های اکسیداتیو و پیری زودرس سلول ها مؤثر باشد. مغز پسته باعث افزایش سطح انرژی و تقویت عملکرد سیستم ایمنی بدن نیز می شود. این مغزها حاوی فیتوشیمیکال ها و آنتی اکسیدان های مختلفی هستند که به پیشگیری از بیماری ها و حفظ سلامت عمومی بدن کمک می کنند. بنابراین، اضافه کردن مغز پسته به رژیم غذایی متنوع و سالم، می تواند بهبود سلامتی افراد و تقویت عملکرد بدن در مقابل بیماری ها باشد.
نتیجه گیری
همان طور که می دانید پسته انواع و خواص مختلفی دارد که هریک از آنها دارای انواع مغز متفاوتی هم می باشند. در واقع انواع مغز پسته بسیار متنوع بوده و هر یک کاربرد متفاوتی دارند که در بالا به توضیح آنها پرداختیم. برای خرید انواع مغز پسته لازم است با نکات مهم خرید آشنا باشید تا بهترین و مرغوب ترین مغز پسته را با توجه به شرایط اقتصادی خود و کاربردی که از آن انتظار دارید را تهیه کنید.